Дубай съд Тесла, космос

Дубай обяви създаването на „космически съд“ за уреждане на търговски спорове. ОАЕ – които също изпращат сонда на Марс – изгражда присъствието си в космическия сектор, предаде АФП.

Трибуналът ще се намира в съдилищата на Международния финансов център в Дубай (DIFC). Това е независим арбитражен център, вдъхновен от Великобритания, основан на общото право.

Космическото право

се урежда от международни конвенции и резолюции, включително Договора за космическото пространство на ООН. Същият е влязъл в сила през 1967 г. Няколко държави също подписаха двустранни или многостранни споразумения за регулиране на техните космически дейности.

Въпреки че доскоро тези въпроси бяха почти изключително в сферата на нациите и институциите, космосът се превърна в търговски въпрос, включващ все повече частни компании.

„В ход е интегрирана космическа индустрия, подкрепена от човешки ресурси, инфраструктура и научни изследвания“, заяви в изявление Заки Азми, главен съдия в съдилищата на DIFC.

„Съдилищата за Космоса са глобална инициатива, която ще действа паралелно. Тя ще помага за изграждането на нова мрежа за съдебна подкрепа, която да отговори на строгите търговски изисквания на международното изследване на космоса през 21 век.“

Създадена през 2004 г.,

съдилищата на DIFC вече привличат много чуждестранни компании за арбитраж на техните търговски спорове. Все още обаче не разполагат със съдилища, специализирани в космическата дейност на частни компании.

Азми каза, че с увеличаването на глобалната комерсиална търговия сложните търговски споразумения, които ги управляват, „ще изискват също толкова новаторска съдебна система, която да върви в крак“.

ОАЕ, които се състоят от седем емирства, включително Дубай, са инвестирали значителни средства в космическия сектор през последните години.

ОАЕ изпрати първият си астронавт в космоса през 2019 г. Миналата година страната изстреля сонда на име „Надежда“ към Марс. Тя трябва да достигне дестинацията си следващата седмица.

„Това ни отвори очите, че трябва да предоставим на ОАЕ правилната инфраструктура (в случай на спорове)“, каза Амна Ал Овайс, главен секретар в съдилищата на DIFC, пред AФП. „Искаме да определим сцената по отношение на това какво могат да направят съдилищата. Ние вярваме, че ще има огромен апетит за това“. Амна Ал Овайс посочи като примери разногласия относно сателитни покупки или сблъсъци между устройства в космоса.

Компаниите и институциите, базирани както в Дубай, така и в чужбина, вече ще имат възможност да се съгласят да подадат жалби до трибунала, като нови договори потенциално посочват новия „космически съд“ като форум за разрешаване на спорове.

Богатата на петрол нация, чиито колосални небостъргачи и мегапроекти я поставят на световната карта, се надява новите индустрии отвъд границите на земния свят да бъдат тласък за нейното икономическо бъдеще.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук