Кредити, пари

Брутният вътрешен продукт на един зает през 2023 г. се увеличава с малко под един процент в сравнение с предходната година.

Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

На едно заето лице се падат по 53 000 лева от текущия обем на БВП, като всеки създава средно по 32 лева от него за един отработен час.

Производителността в България през миналата година е продължила да се ускорява на годишна база, сочат предварителните данни на Националната статистика, цитирани от БНР.

Заетите лица в икономиката са малко под 3 500 000, а общият брой отработени часове – над 5,6 милиарда. Структурата на заетостта по икономически сектори през 2023 г. спрямо 2022 година показва увеличение на относителния дял в услугите и намаление на относителния дял в индустриалния и аграрния сектор.

През миналата година Брутната добавена стойност средно на един зает се увеличава реално с 0,5%. Това е показателят, който се прилага за изчисляване на производителността на труда както на национално ниво, така и на ниво производствени дейности.

Равнището на производителността в индустриалния сектор е 54 000 лева Брутна добавена стойност, като за един отработен човекочас се създават средно по 32 лева.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 42 000 лева. Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор – малко под 11 000 лева Брутна добавена стойност на един зает, или под 8 лева за един отработен човекочас.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук