Разкритията за дървената мафия във Врачанско продължават. Оказва се, че шефката на ДГС-Мездра инж. Евгения Христова и нейните близки са горди собственици на стотици хиляди левове на влог, както и десетки страници имоти, съобщава Bulnews.
Доказателства за съмнителния произход на средствата във фамилията дава справка в КПКОНПИ и имотния регистър. От тях ясно личи завидното състояние на семейството, което набъбва главоломно през последните години. И за просто око обаче е видно, че с декларираните приходи от заплати това няма как да стане.

Справката започва от 2017 г., когато започва да се води регистърът на декларациите за имущество и интереси на лицата, заемащи държавни длъжности, в КПКОМПИ. Тогава инж. Евгения Христова е на поста си начело на ДГС-Мездра вече близо 10 години. В първата си декларация, тя и нейният съпруг инж. Момчил Костадинов са посочили, че притежават завиден брой имоти. Двамата имат апартаменти в Мездра и Враца, както и къща и парцел в село Згориград. Според справката, те са придобити преди години.

По-интересни са обаче притежаваните от семейството земеделски земи, които са общо 360 декара в Мездренско и Романско. Сред тях има ниви, ливади, пасища и гори.
Освен имотите си, Христова и Костадинов са декларирали три леки автомобила и трактор. На влог семейството е посочило, че има малко над 236 хил. лв. общо, като по-заможен е съпругът, чийто спестявания са двойно повече от на неговата половинка.
Следващите декларации не показват особено движение в имотното състояние на двойката, макар почти всяка година да се сдобиват с някоя друга нива или пасище. Парите в сметките им обаче плавно растат. През 2018 г. те вече притежават общо близо 280 бона, като отново по-голямата част от парите са в главата на семейството.
Интересното е, че тук и двамата са посочили приходите си от заплата.

Инж. Христова взима доста повече от своя съпруг – общо близо 42 000 лева за годината срещу 16 476 за инж. Костадинов. Въпреки това е повече от ясно, че с тези заплати двамата няма как да повишат размера на спестяванията си с близо 50 000 лева само за 1 година.

Тенденцията продължава и през следващите години. През 2019-а те вече имат над 300 хил. лв. на влог и 12 бона налични, през 2020-та състоянието им набъбва до над 365 хил. лв. по сметка и 6 000 кеш. На следващата година обаче има известен спад – двамата декларират „едва“ 290 бона в банки и 39 хилки налични, но за сметка на това са се сдобили с апартамент в Обзор, гараж във Враца и още 4 земеделски имота.

Растат и заплатите на двамата съпрузи, но те общо декларират приходи от по средно около 60 000 лева, а въпреки това спестяват шестцифрени суми – нещо, което би хвърлило в шах всеки икономист.
Това обаче е само върхът на айсберга. Проучване показа, че и най-близките членове на фамилията също са в завидно финансово състояние.

Впечатление прави имотното състояние на баба Параскева Христова – майката на горската шефка. Към 2023 година тя е горд собственик на цели 60 страници имоти. Справка в Агенцията по вписванията показва, че в последните 20-ина години тя многократно си е купувала земеделски земи и гори и към момента 70-годишната жена е доста заможна.

Изглежда бащата на инж. Момчил Костадинов – Николай Ангелов, също не изостава. През миналата година той подарил на внука си – синът на Евгения и Момчил, апартамент в София.

Въпросният младеж – 25-годишният Николай, който доскоро е бил студент, също притежава завиден брой имоти, предимно гори и земеделски земи. Първата си сделка той направил едва на 18-годишна възраст. Към днешна дата притежанията му се простират на цели 34 страници в Агенцията по вписванията, макар да не е известно да има и един ден трудов стаж. Някои от тях са дарения от родителите му, но голяма част е закупил сам, поне според декларираната информация.
Дали целият кръг от приближени на инж. Евгения Христова са се замогнали по честен начин, не е в нашите компетенции да определим. Едно нещо обаче навежда на съмнения, че това е така. В справките в регистрите лъсна порочна практика, която представлява явен конфликт на интереси. Евгения, заедно със сестра си Кристина Комитска и майка си Параскева, продават част от земите си на Северозападно държавно предприятие.

Кристина Комитска работи именно в институцията като експерт стопанска дейност. Самата ръководена от инж. Христова структура също е под шапката на СЗДП, тъй като всички Държавни горски стопанства се водят негови териториални поделения.
Подобни действия, показващи конфликт на интересни, будят основателни подозрения дали това е единственият начин, по който инж. Евгения Христова и нейното семейство са се облагодетелствали от служебното си положение. Ако бъде направено разследване от компетентните отговорни органи, могат да се появят и още схеми, които най-после да разклатят бетонирания стол на дървената шефка…

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук