изкуствен интелект, имейл, роботите

Изследователи от Лондонския университет Куин Мери разработиха невронна мрежа, способна да открива емоциите на потребителите. В бъдеще технологията може да се приложи така че да разбират настроението на собственика и да пускат музика, пише Futurism.

Невронната мрежа е обучена с данни за промените в сърдечната честота. Алгоритъмът може да разпознава емоции като страх, отвращение, радост и релаксация с точност от 71%.

Системата изпраща радиовълни по посока на човека и по този начин отчита промените в сърдечния ритъм. Този показател може да бъде ключът към разпознаването на емоциитe. В момента то ги разпознава с точност над 70%.

Изследването показва, че тази невронна мрежа значително превъзхожда други, по-малко сложни системи, базирани на изкуствен интелект. Така например, по-традиционните алгоритми за машинно обучение познават емоциите само в 40% от времето. Но докато няма машини, които да разбират сложното, субективно преживяване на човешките емоции, човечеството се приближава до инструменти, които помагат за тяхното декодиране. Вече отдавна е известно, че емоциите са свързани с визуалните усещания, съответно, тяхното проявление може да се предшества от активация на определени невронни структури на мозъка.

Междувременно, разработката предизвика интерес и от военна гледна точка, за целите на сигурността. Необходими са обаче повече изследвания, за да се оценят възможностите за внедряване на технологията за невронна мрежа в сферата на сигурността, като се отчитат и етичните аспекти, казват авторите на изследването.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук