Изкуствен интелект

Роботите идват и може да са на път да превземат живота ви.

Изкуственият интелект има потенциала да измести стотици хиляди хора от работните им места по целия свят.

Оръжейната фирма „Калашников“ пък представи Igorek, 4,5-тонен бронезащитен  робот, който може да ходи и да борави с оръжия, на Панаира на армията 2018г. край Москва.

Проф. Макс Тегмарк, автор на книгата „Life 3.0”, се опитва да подсигури съвместното жителство на хората и роботите, като ръководител на Института „Бъдещето на живота“, който е създаден с инвестиция от 7,8 милиона паунда от Илън Мъск.

Mirror публикува неговите отговори на най-належащите въпроси, свързани с изкуствения интелект.

Ще вземат ли роботите нашите работни места?

Те вече го правят. Изкуственият интелект дава възможност на машините да вършат все повече задачи. Има все по-голям брой изследвания, които предполагат, че информационните технологии са основна причина за увеличаващото се неравенство между бедни и богати по света.

Ние изграждаме машини, които изместват човешкия мозък, принуждавайки хората да работят за все по-малко пари. Ето защо виждаме много хора, които обедняват.

Изкуственият интелект обаче предлага и много възможности, той може да прави стоки и услуги в големи количества, като има начин те да се споделят, така че това да бъде ползотворно за всички.

Инвестициите в тази насока, направени в здравеопазването, общественото образование, транспорта и услугите, са от огромна полза за обществото.

Какво не могат да правят роботите все още?

Те все още не са особено добри в извършването на работа, където трябва да се импровизира.

Работните места, при които се цени човешкото взаимодействие и при които се изисква творчество, са в безопасност.

Но хората трябва да внимават с рутинната работата. Ако е лесно да го обясниш на човек, лесно е да го обясниш и на робот.

Могат ли роботите да превземат света?

Трябва да започнем да третираме автономните смъртоносни оръжия по същия начин, по който се отнасяме към биологичните такива.

Роботите оръжия могат да идентифицират кого да убиват автоматично без намесата на човек в целия процес. Много фирми и организации обещаха да не работят по тази технология, но тя съществува.

Дронове убийци ще могат да бъдат програмирани със снимка и адрес. След убиване на целта, те ще могат да се самовзривяват, това ще бъде перфектният начин да убиеш някого, без да бъдеш разкрит.

Изключително наивно е, което и да е, правителство да вярва, че създаването им ще помогне повече на тях, отколкото на терористите и престъпниците.

Добрата новина е, че престъпниците нямат техническото оборудване,  с което да ги произведат – но ако Великобритания, САЩ или Русия не го направят, Китай и Северна Корея ще го направят. И няма да отнеме много време преди да се разпространят навсякъде по черния пазар.

Има ли бутон за изключване?

Поне аз не го виждам. Налице е неумолим и постоянен напредък в развитието на изкуствения интелект. В него се инвестира изключително много и секторът привлича все повече таланти.

Хората се страхуват от изкуствения интелект, предимно защото всеки път, когато той се спомене, в главата им изниква картина на робот убиец.

Но хората винаги са били ограничени от собствената си интелигентност и сега имат възможност да я разширят, да разрешат някои проблеми, които са от изключителна важност и да създадат едно наистина красиво бъдеще.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук