Джулиан Асанж
на снимката: Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж

Шведските власти прекратиха делото за изнасилване срещу основателя на WikiLeaks Джулиян Асанж, съобщи Ева-Мари Персон, заместник-главен прокурор на страната, на пресконференция в Стокхолм във вторник.

Разследването срещу Асанж беше възобновено през май, след като той беше изведен от посолството на Еквадор в Лондон, където се ползваше от политическо убежище от 2012г.

Първоначално срещу австралийския гражданин са повдигнати 4 обвинения за сексуален тормоз след посещение на Швеция през август 2010 г. Твърденията за неправомерно поведение предизвикаха дългогодишна битка за екстрадиция, която Асанж в крайна сметка загуби във Върховния съд на Обединеното кралство през 2012г. Малко след това Асанж влезе в посолството на Еквадор и остана там почти седем години. През август 2015г. давността на три от четирите обвинения изтече.

Персон каза, че е решила да прекъсне делото, защото „доказателствата са отслабнали значително поради времето, което е изминало след въпросните събития“.

Елизабет Маси Фриц, адвокат на предполагаемата жертва от Швеция, заяви, че клиентът й смята, че решението, взето във вторник, е „несправедливо“.

„Клиентът ми смята, че е несправедливо Асанж никога да не бъде наистина разпитан и да не му бъдат зададени въпросите, на които клиентът ми е трябвало да отговаря толкова много пъти.  Асанж направи всичко по силите си, за да не се налага да се изправи пред съда и успя.“, добави тя.

Асанж, който много пъти е отричал всякакви неправомерни действия, винаги е твърдял, че търси убежище заради опасенията си от по-нататъшното му екстрадиране от Швеция в САЩ за работата му с WikiLeaks.

48-годишният вече е задържан в Лондонския затвор в Белмарш, където той изпълнява близо едногодишна присъда за нарушаване на условията за пускане под гаранция през 2012 г.

Макар правната битка на Асанж със шведските власти да приключи, той все още е изправен пред опасността да бъде екстрадиран в САЩ, където е обвинен по Закона за шпионажа за незаконно получаване и публикуване на информация, свързана с националната сигурност на страната.

Пълното съдебно заседание в Обединеното кралство относно това,  дали Асанж ще бъде екстрадиран в САЩ, ще се проведе в края на февруари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!