пчела

Какво би се случило с човечеството, ако пчелите изчезнат? Що се отнася до важните животински видове, те са на първо място в списъка. Те опрашват 70 от около 100 култури, които хранят около 90% от населението на земята.

Може да загубим всички растения, които пчелите опрашват, всички животни, които ядат тези растения и така нататък нагоре по хранителната верига. Това означава, че на свят без пчели ще му бъде трудно да се бори за оцеляването  на  7-те си милиарда души. В супермаркетите би имало само половината от количеството плодове и зеленчуци, което имаме сега.

Защо пчелите изчезват?

Пчелите са застрашени по целия свят, но миналата зима около 40 на сто от пчелите в САЩ загинаха.

За това има редица причини, като основната от тях е загуба на естествения хабитат поради земеделие и урбанизация.

Климатичните промени и използването на пестициди и торове са други важни фактори, както и акарите, и вирусите, срещу които пчелите нямат естествена защита.

Проучване от февруари 2019 г. установи, че всички насекоми на планетата намаляват с 2,5% всяка година.

Ако това продължи със същата скорост, до 2119 година на Земята може да няма никакви насекоми.

Какво ще се случи, ако всички пчели изчезнат?

Ако пчелите изчезнат като вид, това не би означавало и заличаване на хората от лицето на земята, но би причинило световен глад. Това е така, защото много от храните, които консумираме ежедневно, вече няма да бъдат достъпни.

Освен очевидното – мед – някои ядки и боб също биха изчезнали завинаги, тъй като те са зависими от пчелите.

Боровинките и черешите също значително ще намалеят, тъй като 90% от тяхната продукция зависи от опрашването на пчелите. Други храни, които ще бъдат засегнати, са ябълка, грейпфрут, пъпеш, броколи, краставица, авокадо грах и др..

Месото също ще бъде в ограничени количества, тъй като кравите се хранят с култури, които се опрашват от пчелите. Ще ядем предимно риба, но, естествено, цената ще бъде много-висока заради голямото търсене.

Много от лекарствата, които хората използват, също ще бъдат засегнати, тъй като в голяма част от тяхното производство участват цъфтящи растения.

Дивите животни, които разчитат на пчелите за своето оцеляване,  като птици и дребни бозайници, биха изчезнали заедно с пчелите.

Какво се прави, за да се защитят пчелите?

В САЩ Агенцията по опазване на околната среда забрани използването на пестициди, които причиняват смъртта на пчелите. Подобна забрана е въведена и в Европа.

Голямо внимание се обръща и на опазването на естествения хабитат на пчелите.

Създадена  е специална храна за пчели, която да подсилва имунната им система.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук