виена
Всички нападения са във Виена

Виена си е Виена. Столицата на Австрия отново бе обявена за най-добрия град за живеене в света. Тази нощ стана известна годишната класация на „Икономист интелиджънс юнит“, според която австрийската столица за четвърти път през последните пет години се нарежда начело, съобщиха австрийското обществено радио и телевизия ОРФ.

Второто място е на датската столица Копенхаген, следвана от два австралийски града – Мелбърн и Сидни, и канадския Ванкувър. Цюрих, през миналата година трети, сега заема шестото място.

В първата десетка няма германски град, отбелязва ОРФ. Щутгарт е минал доста напред и се нарежда на 25-о място.

Пред него се нарежда Париж. Според авторите на проучването големите демонстрации срещу пенсионната реформа са

занижили ранкинга на френската столица,

която миналата година бе 19-а. За сравнение Лондон се класира тази година на 46-о място, а Ню Йорк – на 69-о.

Класацията на градовете се основава на 30 критерия като стабилността, системата на здравеопазване, културата и околната среда, образованието и инфраструктурата. Виена предлага идеална комбинация на петте фактора, се казва в изслеедването. Единственият недостатък на града е липса на големи спортни събития.

“Виена заема първото място в класацията редовно през последните години, като само пандемията от COVID-19 принуди града да отстъпи челната позиция,” се посочва в доклада.

Ежегодната класация подрежда общо 172 града по света по следните категории – стабилност, здравеопазване, култура и развлечения, образование и инфраструктура.

Индексът нараства през последната година, достигайки 15-годишен връх с възстановяването на света от пандемията, казва от EIU. Средният резултат в индекса сега е 76.2 от 100 точки, в сравнение със 73.2 точки преди година.

В коментар вестник „Курир“ пише:

Какво отличава Виена

от останалите претенденти? Това са преди всичко общественият транспорт и жилищното строителство. И сигурността е критерий с особена тежест при оценката: криминалната престъпност е на най-ниското си ниво през последните 20 години. Преценяват се и въздействията на инфлацията върху живота в града, годишното повишаване на наемите и равнището на детска бедност.

Едно е ясно, коментира австрийското издание, впечатляващата архитектура и забележителните културни паметници не са достатъчни за добро качество на живота, потребностите на градското население на Виена винаги трябва да бъдат поставяни на преден план.

Градовете от Азиатско-тихоокеанския регион могат отбелязват едни от най-големите придвижвания напред в класацията през тази година. Общо 8 от 10-те града, които са се придвижили с най-много към челото на подреждането са именно от този регион.

Това може да бъде отдадено на “завръщането към нормалния живот” след пандемията.

Столицата на Нова Зеландия, Уелингтън, скача с 35 места напред до 23-та позиция, докато Окланд се придвижва с 25 места напред до 10-то място, след като отстъпват в подреждането през миналата година заради причинените от

COVID-19 локдауни.

Пърт се изкачва с 21 места до 12-тата позиция.

Също с 21 места напред в класацията се придвижва и Букурещ, като по този начин столицата на северната ни съседка се вече е 99-ият най-добър град за живеене в света.

Хонконг пък се придвижва с 13 места напред в класацията и тази година е 61-вият най-добър град за живеене в света.

И докато резултатите в категориите здравеопазване, образование, инфраструктура, култура и развлечения отчитат подобрение през миналата година, категорията стабилност бележи “маргинален спад,” посочва от EIU.

Това се дължи на случаите на граждански размирици в много градове на фона на кризата, свързана с разходите за живот и засилването на престъпността в някои градове.

Градове в Западна Европа по-конкретно отстъпват в класацията поради случаи на работнически стачки.

Германският Франкфурт и столицата на Нидерландия Амстердам, например, изпадат от челната десетка в тазгодишната класация.

Разкъсваният от война сирийски град Дамаск продължава да бъде най-лошият град за живее в света и през тази година.

В дъното на класацията са още Триполи (Либия), Алжир (Алжир), Лагос (Нигерия), Карачи (Пакистан), Порт Морсби (Папуа Нова Гвинея), Дака (Бангладеш), Хараре (Зимбабве), Киев (Украйна) и Дуала (Камерун).

Не е изненада, че войната в Украйна е засегнала резултатите на много европейски градове, в това число и на украинската столица Киев.

Разкъсваният от война град се присъединява отново към тазгодишната класация, след като бе изключен през 2022 г. заради руската инвазия.

Резултатът му обаче пада с близо 6 процентни пункта в сравнение с 2021 г., вследствие на “пораженията, които войната е нанесла на стабилността, инфраструктурата и обитаемостта му като цяло и той вече е един от 10-те най-лоши града за живот в света.”

Най-голямо отстъпление през година отчитат Единбург (58), Стокхолм (43), Лос Анджелис (57) и Сан Диего (61). Столиците на Шотландия и Швеция губят 23 и 22 места, респективно, докато двата американска града отстъпват с по 17 позиции.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук