5G

Мобилната мрежа 5G и въвеждането и в употреба предизвика сериозен дебат през последните години за това какви биха могли да са вредите за здравето вследствие на облъчването от 5G мрежата.

И така, какви са притесненията и има ли доказателства, които да ги подкрепят? На тези въпроси отговаря BBC.

Какво е различното при 5G?

Както при предишните клетъчни технологии, 5G мрежите разчитат на сигнали, пренасяни от радиовълни – част от електромагнитния спектър – предавани между антена и телефон.

Непрекъснато сме облъчвани от електромагнитни вълни – от телевизионни и радиосигнали, както и от цял ​​набор от технологии, включително мобилни телефони, а и от естествени източници като слънчевата светлина.

5G използва вълни с по-висока честота от тези, използвани от предишните мобилни мрежи, което позволява на повече устройства да имат достъп до интернет в един и същи момент, като едновременно с това скоростта е по-висока.

Тези вълни обаче са могат да изминават по-малки разстояния, така че 5G мрежите изискват поставяне на повече предаватели, сравнени с предшествениците си.

Какви са опасенията на хората?

Електромагнитното излъчване, използвано от всички технологии за мобилни телефони, предизвиква у някои хора притеснение от възможните рискове за здравето, включително развитието на някои видове рак.

През 2014 г. Световната здравна организация (СЗО) заявява, че „не са установени неблагоприятни последици за здравето, причинени от използването на мобилни телефони“.

Въпреки това, СЗО, заедно с Международната агенция за изследване на рака (IARC) класифицира цялото радиочестотно излъчване (от което са част и мобилните сигнали) като „възможно канцерогенно“.

Мобилните телефони са включени в тази категория, защото „има доказателства, които не са категорични, че излагането може да причини рак при хората“.

Яденето на мариновани зеленчуци и използването на талк се класифицират в същата категория.

Алкохолните напитки и преработеното месо са в по-висока категория, защото доказателствата са по-силни.

Доклад за токсичността на електромагнитните сигнали, излъчвани от телефоните, публикуван през 2018 г. от Министерството на здравеопазването на САЩ и цитиран от онези, които изразяват опасения към тях, изследва мъжките плъхове, изложени на високи дози радиочестотна радиация. Той показва, че мъжките плъхове са развили вид раков тумор на сърцето.

За това проучване целите тела на плъхове са били изложени на радиация от мобилни телефони в продължение на девет часа на ден всеки ден в продължение на две години, започвайки от периода преди раждането им.

Не е открита връзка между радиочестотната радиация и рака при женските плъхове или изследваните мишки. Също така е установено, че плъховете, изложени на тази радиация, живеят по-дълго от тези в контролната група.

Старши учен в проучването казва, че „излагането на радиация, използвано в проучванията, не може да се сравни директно с това при хората, когато те използват мобилен телефон“, дори за най-редовните потребители.

Д-р Франк Де Фохт, който е съветник на британското правителство за безопасността на мобилните телефони, казва, че „въпреки че някои от изследванията предполагат статистическа възможност за повишен риск от рак при най-редовните потребители, досега доказателствата за причинно-следствена връзка не са достатъчно убедителни, за да предполагат необходимостта от предпазни мерки „.

Има обаче група учени и лекари, които пишат до ЕС, призовавайки да се спре разпространението на 5G.

Радиовълните са нейонизиращи

Обхватът на радиовълните – използван за мобилни телефонни мрежи – е нейонизиращ, „което означава, че му липсва достатъчно енергия, за да причини клетъчни и ДНК увреждания“, казва Дейвид Робърт Граймс, физик и изследовател на рака.

По-високо в електромагнитния спектър, далеч над честотите, използвани от мобилните телефони, има ясни рискове за здравето при продължително облъчване.

Слънчевите ултравиолетови лъчи например попадат в тази категория и могат да доведат до рак на кожата.

Има строги препоръчителни ограничения за излагане на по-високи нива на енергийна радиация, като медицински рентгенови лъчи и гама лъчи, които могат да доведат до увреждания в човешкото тяло.

„Хората са разбираемо загрижени за това дали би могъл да се повиши рискът от рак, но трябва да се отбележи, че радиовълните са далеч по-малко енергетични от видимата светлина, на която сме изложени всеки ден. “, казва д-р Граймс.

„Няма надеждни доказателства“, казва той, „че мобилните телефони или безжичните мрежи предизвикват здравословни проблеми“.

Трябва ли да се притесняваме от 5G предавателите?

За 5G технологията трябва да бъдат поставени много нови предаватели или антени, които предават и получават сигнали от мобилните телефони.

Но най-важното е, че тъй като има повече предаватели, всеки един от тях ще може да работи с по-ниски нива на мощност от предишната 4G технология, което означава, че нивото на излагане на радиация от 5G антени ще бъде по-ниско.

Гранични стойности на излагане на радиочестотна радиация

Правителството на Обединеното кралство казва, „макар че е възможно малко увеличение на общото излагане на радиовълни, когато 5G се добави към съществуващата мрежа, то се очаква като цяло да остане ниско“.

Честотният диапазон на 5G сигналите, които се въвеждат, е в рамките на нейонизиращия спектър на електромагнитното излъчване и доста под тези, считани от Международна комисия за защита от нейонизиращо лъчение (МКЗНЛ) за вредни.

СЗО казва, че излагането на електромагнитни честоти, които са под границите, препоръчани в насоките на МКЗНЛ, не изглежда да има последици за здравето.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук