Иран обвини Израел в саботаж на ядрения обект в Натанз и обеща да отмъсти, заяви външният министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от „Ройтерс“.

„Ционисткият режим иска да си отмъсти заради нашия напредък по пътя на вдигането на санкциите. Те публично казаха, че няма да го позволят. Но ние ще си отмъстим на ционистите“, казал Зариф според държавната телевизия.

Припомняме, че обектът в Натанц близо до Техеран беше засегнат от прекъсване на електрозахранването в неделя, определено от Иран като „тероризъм“, ден след като официални представители обявиха, че страната е пуснала в експлоатация модерни центрофуги за обогатяване на уран.

Имаше и заявления, че ще бъдат предприемат действия срещу извършителите. Към момента е идентифицирано едно лице, което е причинило спиране на тока в съоръжението и властите го издирват, съобщи полудържавният Nour News, позовавайки се на информация на неназован служител в Министерството на разузнаването.

Говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде заяви на пресконференция коментира, че станалото в Натанз може да бъде описано „действие срещу човечеството“, но посочи, че няма пострадали или радиационно замърсяване на обекта.

Иран и световни сили водят преговори, определени от тях като „конструктивни“, за вдъхване на нов живот на ядреното споразумение от 2015 г. с Техеран, от което Вашингтон се оттегли преди три години.

Редица израелски медии цитираха неназовани източници в разузнаването, че разузнавателната служба Мосад е извършила саботажа като така евентуално обогатяването на уран е върнато с месеци назад.

„Ядрените ни експерти оценяват щетите, но мога да ви уверя, че Иран ще смени повредените центрофуги за обогатяване на уран в Натанз с по-добри“, каза Хатибзаде.

Висш представител в администрацията на САЩ заяви, че Вашингтон не е замесен в инцидента. Проблемът с електроразпределителната система в Натанз изглежда е бил причинен от кибератака.

По-рано днес по повод инцидента Европейският съюз алармира за опити за дерайлиране на преговорите, насочени към връщане на САЩ към иранската ядрена сделка. Говорителят на ЕС Питър Стано заяви, че докладваният инцидент „може да е бил акт на саботаж“, но подчерта, че не е имало официални данни за това кой е отговорен.

„Все още трябва да изясним фактите в детайли възможно най-бързо. Ние отхвърляме всякакви опити за подкопаване или отслабване на дипломатическите усилия по ядреното споразумение.“

Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл отговорност, каквато е и политиката му при подобни случаи. Но подозрението срещу него все повече нараства поради участието на Йерусалим в други подобни атаки срещу иранската ядрена програма и яростното му противопоставяне на американските усилия за съживяване на сделката от 2015 г., която предлагаше облекчения на санкциите, ако Техаран обогатява уран в допустими граници.

Администрацията на Тръмп оттегли САЩ от споразумението през 2018 г. и наложи повторно сурови санкции. Атаката срещу Натанц стана факт, докато американският министър на отбраната Лойд Остин беше на визита в Израел и малко преди дипломати от Иран, Китай, Русия, Европейския съюз и САЩ да започнат дискусии във Виена в сряда, целящи да възобновят преговорите за отмяна на американските санкции и връщането на Иран в пълно съответствие с ограниченията върху ядрената програма.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!