Сателитно изображение на атомната централа в Иран

Говорител на гражданската ядрена програма на Иран заяви, в иранския ядрен обект Натанз е станал инцидент, свързан с разпределението на електроенергия, ден след като правителството обяви, че стартира нови центрофуги за обогатяване на уран.

Бероуз Камалванди обяви инцидента в неделя, като заяви, че няма ранени или радиоактивно замърсяване. Мистериозна експлозия през юли 2020 г. повреди модерното съоръжение за центрофугиране на Натанз, а по-късно Иран нарече инцидента саботаж.

В събота Иран обяви, че е открил модерни центрофуги за обогатяване на уран в Натанз, в нарушение на ангажиментите си по ядреното споразумение от 2015 г., дни след началото на преговорите за възобновяването му.

САЩ заявиха в петък, че са предложили „много сериозни“ идеи за възобновяване на споменатото споразумение, но очакват Техеран да отвърне със същото.

Вместо това обаче президентът Хасан Рухани откри каскада от 164 центрофуги IR-6 за производство на обогатен уран, както и две тестови каскади – по 30 от моделите IR-5 и IR-6S – в Натанз. Церемонията беше излъчена по държавната телевизия.

Телевизията не излъчи изображения на инжектирането на уран хексафлуорид в каскадите, но показа инженери в завода, които казаха, че са започнали процеса и показаха редици центрофуги.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!