Мианмар

Повече от 80 души са убити от силите на реда на Мианмар при потушаване на протест в град Баго, казват активисти, цитирани от Би Би Си.

Съобщава се, че военните са прибирали телата на убитите и действителният брой на смъртните случаи може никога да не бъде точно установен.

Свидетели разказаха пред местни медии, че войниците са използвали тежко оръжие и са стреляли по всичко, което се движи.

Повече от 600 души са убити след извършването на военния преврат от миналия месец.

Военните прибягват до все повече насилие, за да запазят властта си.

Съобщава се, че последните убийства в Баго, близо до град Янгон, са се случили в петък, но е отнело близо един ден, за да се появи тази информация, тъй като много жители са били принудени да избягат в близките села.

Групата за наблюдение на Асоциацията за подпомагане на политическите затворници (AAPP) заяви, че действителният брой смъртни случаи вероятно ще бъде много по-голям.

Информационният вестник на Мианмар сега цитира организатора на протеста Йе Хтут, който казва: „Това е като геноцид. Те стрелят по всичко.“

Масови протести се провеждат в Мианмар, известна още като Бирма, откакто военните взеха контрола над югоизточната азиатска държава на 1 февруари и обявиха извънредно положение за цяла година.

Въоръжените сили твърдят, че е имало измами по време на общи избори в края на миналата година, които върнаха на власт избраната лидерка Аунг Сан Су Чжи и нейната партия Национална лига за демокрация (НЛД). Изборната комисия обаче отхвърли това предположение.

В петък свалените депутати и посланикът на ООН в Мианмар призоваха членовете на Съвета за сигурност на ООН да предприемат действия срещу военните, включително удължаване на санкциите и налагане на оръжейно ембарго и забрана за полети.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!