преврата Мианмар

Лидерът на преврата в Мианмар направи първото си телевизионно обръщение, опитвайки се да оправдае действията си на фона на масовите протести в страната, съобщават от Би Би Си.

Мин Аунг Хлаинг заяви, че изборите през ноември, спечелени от партията на задържания избран лидер Аун Сан Су Чжи, са били нечестни.

Военните започнаха да налагат ограничения в някои области, включително комендантски час и ограничения за събиране.

В понеделник хората в страната участваха в огромни протести за трети пореден ден, част от национална стачка, за да се противопоставят на преврата.

Един протестиращ лекар – който не искаше да споменава своето име – каза пред Би Би Си: „Днес ние, професионалистите – особено работещите в държавния сектор като лекари, инженери и учители – излязохме да покажем, че всички сме заедно в това. Нашата цел е същото – да накараме диктатурата да падне. “

Речта на генерала предизвика гневна реакция сред населението на Мианмар, като снимки в социалните мрежи показват хора, които удрят тенджери и тигани в знак на протест пред телевизионните екрани.

Миналата седмица военните завзеха властта и обявиха извънредно положение в Мианмар, известен още като Бирма, като властта пое генерал Мин Аунг Хлайнг.

Аун Сан Су Чжи и висши лидери на нейната Партия на националната лига за демокрация (NLD), включително президента Уин Майнт, бяха поставени под домашен арест.

Австралийски икономически съветник на Аун Сан Су Чжи, Шон Търнел, също е задържан и в понеделник семейството му публикува изявление във Facebook, призоваващо за незабавното му освобождаване.

Какво каза генералът?

Речта на генерал Мин Аунг Хлайнг беше основно съсредоточена върху причините за преврата в Мианмар и по-малко върху заплахите към протестиращите.

Той каза, че избирателната комисия не е разследвала нередностите по избирателните списъци по време на изборите през ноември и не е дала възможност за честна предизборна кампания.

Комисията тогава заяви, че няма доказателства в подкрепа на твърденията за широко разпространени измами.

Генерал Мин Аунг Хлайнг, облечен в зелена военна униформа, обеща нови избори, а след тях предаване на властта на победителя. По негови думи ще да ги контролира нова „реформирана“ избирателна комисия.

Той каза също така, че неговото управление ще бъде „различно“ от това на 49-годишното военно управление преди това, което приключи през 2011 г.

Генералът говори за постигането на „истинска и дисциплинирана демокрация“, фраза, която предизвика презрение от някои противници на преврата в социалните медии.

Мин Аунг Хлайнг също така каза на гражданите да „се придържат към истинските факти и да не следват собствените си чувства“.

Генералът не отправи директни заплахи към протестиращите, като само посочи, че никой не е над закона.

По-рано излъчване по държавната телевизия предупреди, че „трябва да се предприемат действия съгласно закона … срещу престъпления, които нарушават и предотвратяват стабилността на държавата, обществената безопасност и върховенството на закона“.

Фил Робъртсън, заместник-директор на Азия в Хюман Райтс Уоч, заяви: „Абсурдное правителството на военния преврат, което е потъпкало цялата демокрация и върховенството на закона, да твърди, че има някакво право на„ съдебни действия “срещу мирни протестиращи.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук