На снимката: убитият учен Мохсен Фахризаде /снимка: www.middleeasteye.net/

Израелската разузнавателна служба е успяла да инфилтрира свой човек в обкръжението на Фахризаде още преди 27 години. Това твърди експертът по сигурност Ранин Бергман пред вестник „Йедиот Ахронот“, цитиран от саудитската медия „Шарк ал аусат“. През 2008 г. бившият израелски премиер Ехуд Олмерт е получил аудио запис на Мохсен Фахризаде, в който той говори за иранската тайна военна ядрена програма.

Според Бергман Олмерт е запознал бившия американски президент Джорд Буш с аудио записа и с плановете на Израел през 2008 г. да нападне Иран. Това е станало по време на неговата визита през същата година в еврейската държава.

Олмерт е казал на Буш: „Това е Мохсен Фахризаде, създател на иранската тайна ядрена военна програма, за която Иран казва, че не съществува.“ Според западни медии, получили записа в превод на английски, Фахризаде е говорил, че не са му отпуснати достатъчно средства за програмата, както е и критикувал и свои колеги в програмата. В същото време, човекът, който го е записал е бил рекрутиран от Мосад.

Бергман дава много интересни подробности. Предоставянето на записа с гласа на Фахризаде е бил един от аргументите на Израел да убеди САЩ да му помогнат, за да нападне Иран. Това е станало на вечеря с участието на лидерите на двете страни. През 2008 г. тогавашният министър на отбраната Яхуд Барак е поискал от Буш да им предоставят самолети с вертикално излитане с цел по-ефективно нанасяне на удара срещу Иран. Тогава Буш категорично е отказал, отговаряйки, че докато той е президент на САЩ те няма да участват в такава операция. В същото време са обещали да се включат по друг начин. Става въпрос за изработването на компютърния вирус „Олимпийски игри“, чрез който иранската ядрена програма беше забавена повече от шест месеца.

Друга интересна подробност е, че първият доклад за Фахризаде и схемите на първите ядрени ирански центрофуги датира от 1993 г. Агентът на Мосад, който е извършил това, е бил вербуван от водещия агент „Калан“. Според Бергман това е настоящият директор на Мосад Йоси Коен. Вероятно подобна операция е станала причина за издигането му в йерархията на израелското разузнаване, а по-късно и за назначаването му за ръководител на службата от Нетаняху. Неговото прозвище в експертните среди е „Манекена“.

Според Бергман Фахризаде се присъединява към Корпуса на ислямските гвардейци през 1979 г. Първоначално е служил като офицер, отговорен за науката. Малко след като Техеран успява да създаде малка експериментална система от центрофуги, иранците откриват, че САЩ и Израел имат информация за нея. Тогава те преместват инсталациите в таен обект в Натанц. Според израелската страна въпросният военен ядрен проект и до този момент е там.

Паралелно с това израелското разузнаване е съставило списък с ирански ядрени учени, ангажирани с проекта, начело с Фахризаде. Според Бергман още Олмерт е одобрил ликвидирането му. Тогавашният израелски премиер споменава в едно негово интервю по телевизията: „Познавам добре Фахризаде. Той не знае, доколко аз го познавам. Най-вероятно, ако го срещна на улицата, ще го позная. Той ръководи програма за извършване на неща, които не могат да бъдат одобрени. Няма имунитет за него, никога не е имал и не мисля, че някога ще има.“ В същото време службите са поискали отлагане на ликвидирането на Фахризаде, тъй като според тях иранците са били открили, че Израел е бил готов да извърши операцията. Дори били устроили засада на екипа, който е трябвало да извърши атентата. Въпросът за убийството на Фахризаде става отново актуален през 2015 г., когато службите предупреждават правителството на Израел, че администрацията на американския президент Барак Обама води преговори с Иран по ядрената сделка и вероятно ще стигнат до положителен резултат.

В същото време израелски медии съобщават, че вероятно Иран готви отмъщение за убийствата, както на Фахризаде, така и на Касем Сюлеймани. Последният беше ликвидиран на 3.1.2020 в Багдад. Израелски експерти са на мнение, че най-подходящата дата е малко преди 20 януари. Според тях идеята е отиващата се администрация на Тръмп да няма време за реагиране. В тази светлина в Израел са предупредили своите сънародници, пътуващи по празниците в държави като ОАЕ, Бахрейн, Грузия, Азербайджан, иракски Кюрдистан, Турция и Африка да бъдат внимателни и че могат да станат обект на нападение. Според израелската страна вероятно ще бъде използвана мрежата на Хизбула и други ирански проксита по цял свят. Не изключват и атаки в самия Израел, в това число и срещу израелския ядрен център в Демона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!