Папа Франциск призова да споделим ваксини с най-бедните

254

Папа Франциск призова да споделим ваксини с най-бедните в дните на пандемията. Той обяви в традиционното си великденско послание срещу надпреварата във въоръжаването по време на пандемията и призова участниците във всички конфликти да се помирят.

Тържествена литургия и реч от балкона на „Свети Петър“

На католическия Великден папа Франциск отслужи тържествена литургия и се обърна към католиците с благословията на Urbi et Orbi („Градът и светът“). За втора поредна година папа Франциск не говори от балкона на площада, а от базиликата „Свети Петър“ поради ограниченията, които са в сила във връзка с пандемията от COVID-19.

Въоръжени конфликти не спират

„Пандемията все още продължава, социално-икономическата криза е много тежка, особено за най-бедните. Въпреки това, и то е възмутително, въоръжените конфликти не спират и военните арсенали се укрепват. Днес това е безобразие“, каза понтифът.

Папа Франциск се обърна към всички, които са преживели страдания поради пандемията от коронавирус – тези, които са болни и които са загубили своите близки. В тази връзка той подчерта, че правото на помощ и необходимо лечение трябва да принадлежи на всички. Понтифът призова международната общност да предприеме действия за преодоляване на закъсненията при разпространението на ваксини и да ги сподели с най-бедните страни.

Кризите в Етиопия, Сирия, Йемен и Либия

По традиция папата посвети част от великденското си послание на ситуацията в съвременния свят, като се фокусира специално върху кризите в Етиопия, Сирия, Йемен и Либия.

Говорейки за мигрантите и бежанците, „бягащи от войната и бедността“, понтифът благодари на страните, които приемат „търсещи убежище“, особено на Ливан и Йордания.

Нека преодолеем манталитета на войната

„В света все още има твърде много войни и твърде много насилие. Нека Бог да ни помогне да преодолеем манталитета на войната. Нека даде възможност на тези, които са в капан заради конфликти, особено в Източна Украйна и Нагорни Карабах, да се върнат безопасно в техните семейства и да вдъхнови управляващите по света да ограничат новата надпревара във въоръжаването“, каза папа Франциск.

Бедността е нарастнала през пандемията

Пандемията е увеличила драстично броя на бедните хора и отчаянието на хиляди хора, каза той и призова властите да предоставят подкрепа на семейства в нужда. Папата отбеляза още, че много християни празнуват Великден в тежки ограничения, без достъп до църковни служби. „Молим се всички ограничения на свободата на религията и вярата в света да бъдат премахнати и на всички да бъде позволено да се молят свободно“, каза понтифът.

Диалогът Палестина – Израел

Папата говори и за необходимостта от установяване на диалог между палестинци и израелци и припомни неотдавнашното си пътуване до Ирак, което, надява се той, ще продължи пътя към помирение. „Всички участващи страни трябва да положат ефективни усилия за прекратяване на конфликтите и да позволят на разкъсаните от войните народи да живеят в мир и да започнат възстановяване на своите страни“, каза ръководителят на Римокатолическата църква.

Благословия за всеки

В края на великденското си послание Франциск, според традицията, благослови всеки, който е гледал празничните служби по телевизията, радиото, интернет или се е присъединил към тях духовно. Всички великденски събития се излъчват онлайн на живо от информационния портал на Светия престол „Ватикан Нюз“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук