ИТН
Снимка: БТА

След поредния кръг срещи на ГЕРБ-СДС с парламентарно представените партии е ясно, че всички заинтересовани страната да има работещо правителство, все още не са го договорили.

Днес се проведе среща на контактната група на ГЕРБ-СДС – Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян (представител на СДС в коалицията няма, бел. ред.) с представители на „Има такъв народ„.

Защо мълчи Слави Трифонов?

От партията на Слави Трифонов обясниха, че колегите им от ГЕРБ са узрели до тяхната идея, която самите те били предлагали от повече от година – експертен кабинет.

ГЕРБ видимо са достигнали до тази идея, но от идеята до реализацията има още много път, така че все още нищо не е ясно, обясни след срещата Тошко Йорданов.

След срещата нямаше много конкретика. Въпреки че ИТН приветстват идеята за експертен кабинет, те към момента не са заявили дали ще го подкрепят.

Миналата седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави условие за съставяне на кабинета – премиерът и министрите на отбраната и външните работи да са от неговата партия.

Какви условия постави ГЕРБ, за да има правителство (пълен текст от брифинга)

Ако очаквате някаква конкретика, трудно мога да ви дам такава. Просто изслушахме техните идеи и оттук нататък ще трябва да обсъдим с колегите, да помислим.

Ситуацията е сложна и тежка, защото страната без правителство е блокирана, от друга страна с лошо правителство понякога е по-зле. Ние от година и нещо обясняваме, че за нас най-правилно е експертен кабинет. Колегите от ГЕРБ видимо са достигнали до тази идея, но от идеята до реализацията има още много работа, така че той или ще е експертен или няма да е“, коментира Йорданов.

По време на разговорите не е ставало въпрос за състав на евентуално правителство, стана ясно още от думите на Йорданов. От името на ИТН на разговорите дойдоха Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова.

От своя страна Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ заяви, че вратата е оставена отворена и нищо не е договорено.

Оставихме вратата отворена, за да продължим нашите разговори конкретно по политики“, обясни тя, като отхвърли спекулациите за вече договорен кабинет между ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“.

„Нито колегите от ДПС, нито от „Има такъв народ“ са потвърдили, че ще участват в такова правителство“, обясни Сачева.

ГЕРБ-СДС са запознали ИТН с идеите си за реализация на управленска програма по сектори.

БСП и „Възраждане“ отказаха разговорите за правителство. ИТН – не

„Ще ви помоля да не правите генерални изводи, това беше покана на една политическа сила към друга, ние се отзовахме на среща, която и политическа сила да ни покани, щяхме да се отзовем“, подчерта Тошко Йорданов на брифинг по-рано днес.

Междувременно планираната среща днес с представители на „Величие“ не се състоя. Причината е, че от партията са поискали среща с Бойко Борисов, което от ГЕРБ им отказали.

Очаква се на заседанието на парламента в сряда ГЕРБ да обявят номинацията си за председател на Народното събрание.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук