Радев и Нинова

Националният съвет на БСП изрази подкрепа за кандидатпрезидентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова, стана ясно по време на заседание на Националния съвет.

Членовете приеха и работна група, която да води разговори с президента, в която влизат лидерът на БСП Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин и други. Решението беше взето  със 122 гласа „за“, 0 „против“ и 8 „въздържали се“

Пред централата на партията млади социалисти от Перник поискаха оставката на председателя Корнелия Нинова заради слабия резултат на изборите и защото за първи път в групата на левицата нямало депутат под 35-годишна възраст. И скандираха „Оставка”.

 „Минало е отдавна времето на този председател и изборите го показаха.Корнелия трябва да излезе пред партията и да се извини за всичко, което направи”, коментира в отговор на журналистически въпрос Кирил Добрев

Час преди началото на пленума на БСП пред сградата на Позитано 20 се появи бус с надпис „Корнелия до победата! СДС е с теб!“

БСП няма да подкрепи правителство на Борисов

При предлагане на правителство в мандата на ГЕРБ, ПГ на БСП ще гласува против. При предлагане на правителство в мандата на втората по численост група, тази на Има такъв народ, ПГ на БСП ще проведе консултации и БСП да даде подкрепа, въпреки че няма да участва в него, при условие, че кандидатът за министър предсeдстел и от излъчилата го партия публично заявят готовност, заяви Нинова и изброи условията.

Бързи и последователни действия в здравната сфера за овладяване на пандемията и за прилагане на мерки за нейните социални и икономически последици.

Второ: Борба с корупцията, укрепване на независимата съдебна система и медиите, и възстановяване на парламентаризма.

Трето: Обективна и задълбочена ревизия на състоянието на бюджета, на задълженията на България, реализацията на инвестиционните проекти в инфраструктурата, енергетиката и отбраната.

Четвърто: Прозрачност на процеса на договаряне на оперативните програми с ЕС за програмния период 2021 – 2027 и представяне на преработен национален план за възстановяване и устойчивост.

Пето: Изменения в изборното законодателство с цел да се осигурят гаранции за достоверно отчитане на гласа на всеки избирате и приемане на оперативни мерки за рязкото ограничаване на купения и корпоративния вот.

Накрая Нинова добави още едно условия: ако партията, която предлага правителство или излъчения от нея кабинет смятат да осъществяват действия по своя инициатива или по инициатива на свои коалиционни партньори, които противоречат на основните политически ориентири и предизборни ангажименти на БСП, тя няма да получи подкрепа от страна на ПГ на БСП.

При положение, че се стигне до възлагане на проучвателен трети мандат на БСП, ще вземем решение по този въпрос в спешен порядък, заяви още Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП съобщи, че по време на днешното заседание нито един от членовете на Националния съвет не е повдигнал думата за Конгрес, така че такъв няма да бъде свикван.

„Отчетохме всички като наша обща грешка и една от грешките в кампанията това, че по време на кампанията за парламентарни избори не издигнахме или не подкрепихме кандидатурата за президент и вицепрезидент. Да, това е отчетено като грешка”, заяви още Нинова.

Днес Националният съвет реши в срок до 30 април да се проведат заседанията на общинските и областните съвети, където да се направят анализите на местните структури за резултатите от изборите. Те да бъдат предоставени в Националния съвет, Ня Ипълнителното бюро да ги обобщи до 15 май и да внесе в Националния съвет план за действия оттук нататък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!