Володимир Зеленски
на снимката: президентът на Украйна Володимир Зеленски

В дългосрочен план сигурността на Украйна може да бъде гарантирана само чрез присъединяване към НАТО. Това заяви президентът на страната Володимир Зеленски в интервю за британския вестник „Дейли Телеграф”.

„Само присъединяването на Украйна към НАТО може да гарантира дългосрочна сигурност и мир“, каза той. След като обсъди тази тема с френския президент Еманюел Макрон в петък в Париж, той заяви, че все още чака подробности кога НАТО ще може да предостави на Киев план за действие за подготовка за членство в алианса.

Както уточнява изданието, украинският лидер потвърди подкрепата си за идеята за провеждане на среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън. Зеленски очаква, че стопанинът на Белия дом ще заяви на срещата на върха „необходимостта от конструктивни преговори за прекратяване на войната в Донбас“. Според Зеленски срещата на високо равнище между САЩ и Русия може да доведе до намаляване на напрежението в Източна Украйна. Според него новото изостряне на напрежението е тест „за Европа и Запада като цяло“.

„Този конфликт ще определи дали ще бъде запазен истински демократичен ред, дали ще работи принципът на неприкосновеност на границите и дали държавите ще определят независимо съдбата си. Вече сме в кризисна ситуация. Затова е важно нашите съвместни усилия да дадат плод и да стане очевидно за всички, че агресивните действия и заплахи няма да са от полза за никого“, каза Зеленски

Зеленски обвини Москва, че се опитва да окаже натиск върху западните страни и да провери силата на връзката им с Киев, като концентрира сили в близост до украинската граница. Той увери, че гледа на ситуацията „абсолютно трезво“ и не изключва нито един от разгледаните варианти за развитие на събитията.

Припомняме, че преди дни от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг беше отправен ултиматум беше отправен ултиматум да изтегли войските си от границата с Украйна. Той уточни, че става въпрос за армията и бойните съоръжения, които са разположени с опасна близост до границата с Украйна.

„Русия трябва да прекрати това струпване на войски в и около Украйна, да спре провокациите си и незабавно да деескалира напрежението“, каза висшият навоски чиновник.

През последните седмици Русия е разположила хиляди войници в бойна готовност недалеч от украинската граница. Това е най-голямото струпване на руски войски в района от анексирането на Крим през 2014 г. Русия иска корабите на САЩ далеч от Черно море Същевременно Русия предупреди САЩ, че не иска американски кораби в Черно море. Според руския зам.-външен министър Сергей Рябков изпращането на натовски кораби в Черно море е провокация.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!