Мястото в София тогава и сега

Демонтираха павилионите пред болница „Св. Иван Рилски“ в София, където през февруари токов удар уби 16-годишно момче, стъпило на шахта, под която преминаваша кабел, незоконно захранващ обекта. 

Вдигането на металните павилиони започна в петък. Три от тези, разположени на тротоара пред болницата вече ги няма, остават двата в двора на лечебното заведение.

Инцидентът стана на 14 февруари. По време на случилото се детето е било заедно с баща си. 16-годишно момче стъпва на шахта докато чака светофара на бул. „Иван Гешов“ в София. Оказва се, че в шахтата има ток заради незаконен кабел.

Ударът убива детето пред  очите на баща му. Оголеният кабел е подавал електричество до една от будките в района. След проверка на общината стана ясно, че няколко от павилионите са незаконни и се снабдяват с ток нелегално.

Тогава ЧЕЗ отрекоха, че имат общо със ЧЕЗ и спорната инсталация да е тяхна, същото заявявиха и от болница „Свети Иван Рилски“. От общината също твърдят, че нямат вина за случилото се, но след репортажо стана ясно, че собствениците на павилионите в двора на болницата „Свети Иван Рилски“ са сключили договори с ръководството на лечебното заведение през 2016 г.

Документи за поставянето и въвеждането им в експлоатация не са установени. През 2018 г. това е констатирано от тогавашния кмет на район „Триадица“ и Столична община чрез „Общински строителен контрол“. Тогава започва и процедура по премахването им като незаконни. Процедурата е върната в районната администрация за отстраняване на пропуски, където не е завършена. За начина на захранване на двата обекта с електричество липсват проекти и разрешения, като те са изцяло незаконни.

Единственият резултат след трагичния инцидент е, че главният архитект на район „Триадица“ Иван Шишков напусна поста си.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!