Погребението на принц Филип ще е днес, ще има до 30 гости

Погребението на съпруга на кралица Елизабет II, ще се състои в параклиса „Сейнт Джордж“. Част от детайлите са съгласувани с принц Филип приживе като колата, правена по негов дизайн. Гостите ще бъдат ограничени до 30. 

Церемонията ще се проведе на военен принцип, но по настояване на Елизабет II всички възрастни членове на кралското семейство ще присъстват на събитието в цивилни дрехи.

Според британските медии кралицата е установила подходящ дрескод, за да демонстрира единството на управляващата династия и да не „унижава“ принц Хари, на когото след отказа му от статута на старши член на кралското семейство и преместването му в САЩ, е забранено да носи военна униформа.

Изпращат го в джип в зелен цвят с дизайн по негова идея

Принц Филип бъде погребан в кралската гробница на параклиса „Свети Георги“. Предвижда се ковчегът с тялото на херцога на Единбург, който почина на 9 април на 99-годишна възраст, ще бъде пренесен от частния параклис на замъка Уиндзор върху джип, боядисан във военен зелен цвят. Тази идея принадлежи на починалия, който участва в създаването на автомобил с кабина за двама души и специална платформа, върху която може да бъде поставен и закрепен ковчег. Личният флаг на принц Филип, адмиралска шапка и церемониална сабя на флота ще бъдат поставени върху самия ковчег.

Първоначалните планове включваха участие в погребалната церемония на около 800 гости. Поради ограничения на коронавируса обаче максималният брой на участниците в погребението в момента е ограничен до 30 и кралското семейство не прави изключение.

Церемония с гвардейци, която ще придължи 8 минути

Шествието, водено от оркестъра на гвардейския гренадирски полк не е избран случайно, защото херцогът на Единбург е бил полковник на това формирование в продължение на 42 години. От двете страни на пътя ще бъдат представители на Кралския флот, Кралските морски пехотинци, Кралския полк на Шотландия и RAF. Армията винаги е играла голяма роля в живота на принца, който е служил по време на Втората световна война, така че в събота в замъка Уиндзор ще има общо 730 войници в пълни униформи и четири оркестъра.

Паралелно с процесията, част от кралската артилерия ще изстреля залп от оръдия, а в Стражевата кула на Уиндзор ще звъни камбана. Церемонията по шествието ще бъде доста кратка и ще отнеме само 8 минути. Нейно величество ще бъде в автомобил Bentley, придружена от дама, докато останалата част от кралското семейство ще последва ковчега пеша.

Когато всички гости се съберат в параклиса „Свети Георги“, в цялата страна ще бъде обявена минута мълчание. След това ще бъде отслужена служба, която ще бъде водена от англиканския архиепископ на Кентърбъри Джъстин Уелби.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук