Опелто на Навални в Москва

Хиляди руснаци излязоха, за да си вземат последно „Сбогом“ с най-видния критик и опозиционер на президента Владимир Путин Алексей Навални. Десетки от тях бяха арестувани, след като Кремъл обяви събиранията на хора за заупокойната молитва за незаконни.

Алексей Навални почина на 16 февруари в наказателна колония зад полярния кръг. В смъртния му акт пише, че става дума за естествена смърт.

Според роднините и поддръжниците му той е бил убит по поръчка на президента Путин. Кремъл отрича обвиненията.

Преди погребението имаше кратко опело в църквата, посветена на иконата на Божията Майка.

От снимки от църквата се вижда, че ковчегът му е отворен, тялото му е покрито с червени и бели цветя, а майка му Людмила е седнала близо до него със запалена свещ в ръка.

На опелото присъстваха и западни дипломати, сред които посланиците на Съединените щати, Германия, Франция.

Тялото на Алексей Навални

„Ковчегът беше положен в земята. Довиждане, приятелю!“, написа съратникът на покойния Навални – Иван Жданов в приложението „Телеграм“, съобщава БНР.

Ковчегът беше положен в гроба под звуците на „My Way“ на Франк Синатра. Звучеше и музиката от Терминатор 2 – любимият филм на Навални.

Събралото се множество около църквата и гробището скандираше името на опозиционера, както и призиви „Не на войната“, „Не се страхуваме“ и „Путин не е Русия“.

Съпругата на Навални Юлия остана в чужбина от опасения от репресии срещу нея и семейството ѝ и се сбогува с него в социалната мрежа Екс като му благодари за 26-те години пълно щастие и обеща да продължи делото му.

Въпреки засиленото полицейско присъствие не се стигна до сблъсъци със силите за сигурност и арести.

Неправителствена организация, цитирана от АФП, обаче съобщава, че по време на погребението са извършени 45 ареста.

В много руски градове беше почетена паметта на руския опозиционен лидер. Възпоменателни церемонии имаше на различни места в Европа.

„Много съм щастлив, че има хора на различни възрасти. Малко е страшно, защото не знаем как ще свърши, но според мен това е начинът хората да се пробудят и да не мълчат“, каза Максим, един от дошлите да се сбогуват с Навални.

Опозиционерът беше погребан в Борисовското гробище в московския квартал Марино, където е преминала по-голямата част от живота на Навални.

Русия ще бъде свободна, скандираха съмишлениците. Поклонението беше извършено при изключителни мерки за сигурност. В църквата се допускаха хора след проверка на документи и скенер. Мобилните връзки в района често бяха заглушавани.

Руските официални медии не отразиха събитието, а то беше предавано на живо в YouTube от съмишленици на Навални.

От Кремъл останаха лаконични за погребението на Алексей Навални.

„Днес, в деня на погребението на Навални, може ли Кремъл да го оцени по някакъв начин като политическа фигура?“, отправи въпрос журналист към говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

„Не, не можем“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, а на въпрос какво може да каже Кремъл на семейството той допълни: „Няма какво да кажем“.

Още новини от деня – четете тук.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук