газ
Снимка: БТА

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди предложената от „Булгаргаз“ по-ниска цена на природния газ за март.

Този месец тя е е 57.59 лв. за мегаватчас. Това е с 19% по-малко, отколкото през февруари.

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ актуални данни, формиращи цената на природния газ за март.

Те отчитат котировките на международните газови пазари до 29 февруари 2024 г. включително, посочват от регулатора.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка.

В ценовия микс за март е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан.

Тези количества покриват 43,08 процента от потреблението за месеца и допринасят за постигането на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е подписал за март договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

В ценовия микс общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от подземното газово хранилище в Чирен.

На откритото заседание, което се проведе на 28 февруари, търговският директор в „Булгаргаз“ уточни, че в цената за март са включени и количествата газ, които са добити от подземното газово хранилище в Чирен, но при отчитане на предложения от Министерството на енергетиката компенсационен механизъм.

Председателят на КЕВР Иван Иванов припомни тогава, че компенсаторният механизъм е за 278 млн. лева. Той е за компенсиране за нагнетените количества газ в Чирен на твърде висока цена. Иванов допълни, че този механизъм вече е изпратен за нотификация в Брюксел.

Той счита, че въпреки че все още няма отговор, няма основания да не бъде извършена нотификация.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук