Почина Принц Филип, херцогът на Единбург и съпруг на кралица Елизабет Втора.

Знамената на някои знакови сгради във Великобритания бяха свалени на половина, като беше обявен период на траур.

Здравето на принц Филип бавно се влошава от известно време. Той обяви, че се оттегля от кралските ангажименти през май 2017 г., шегувайки се, че вече не може да се изправи. Той направи окончателно официално публично изявление по-късно същата година по време на парада на кралските морски пехотинци в Бъкингамския дворец.

Херцогът прекара четири нощи в болница „Крал Едуард VII“ в Лондон преди Коледа 2019 г. за наблюдение и лечение във връзка с „предишно състояние“.

Въпреки операцията на тазобедрената става през април 2018 г., той присъства на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл месец по-късно и бе забелязан да седи до кралицата на мач по поло в Уиндзор Грейт Парк през юни. в заобикалящата го шотландска провинция през септември.

Роден на остров Корфу, принц Филип, който веднъж се описва като „дискредитиран балкански принц без особени заслуги или отличия“, изигра ключова роля в развитието на съвременната монархия във Великобритания.

Той се потопи от все сърце в националния живот, изпълнявайки уникална обществена роля. И стана най-енергичният член на кралското семейство с много десетилетия натоварени ангажименти.

Често той получава малко обществено признание за своите начинания. Отчасти това се дължи на проблемната му връзка с пресата, която той нарече „кървави влечуги“ и чието отразяване често се фокусира върху неговите гафове. Веднъж той каза на бившия консервативен депутат и биограф Джайлс Брандрет: „Превърнах се в карикатура.Просто трябва да го приема. „

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!