папа Бенедикт XVI
На снимката: папа Бенедикт XVI

Бившият папа Бенедикт, който през 2013 г. стана първият понтифик от 600 години насам, подал оставка, почина днес на 95-годишна възраст в уединен манастир във Ватикана, където живееше след оттеглянето си, съобщи говорител на Светия престол.

Камбаните забиха в малкия Ватикан, когато новината за смъртта му достигна до вярващите в необичайно топлия и слънчев ден.

Ватиканът съобщи, че тялото му ще почива от понеделник в базиликата „Свети Петър“, а погребението му ще се състои сутринта на 5 януари. Папа Франциск ще оглави церемонията, която ще се състои на огромния площад пред базиликата.

„Със скръб ви съобщавам, че почетният папа Бенедикт XVI почина днес в 9:34 ч. в манастира Mater Ecclesiae във Ватикана“, се казва в изявление на говорителя Матео Бруни.

По-рано тази седмица папа Франциск разкри, че предшественикът му е „много болен“. Бруни заяви, че в сряда той е получил последния си обред, наречен „помазване на болния“.

Лидерите побързаха да изпратят съболезнованията си за Бенедикт, който беше първият германски папа от 1000 години насам.

„Християнин, пастор, богослов: (той беше) велик човек, когото историята няма да забрави“, заяви италианският министър-председател Джорджия Мелони.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Бенедикт „е работил с цялата си душа и интелигентност за един по-братски свят“, а Маркус Зьодер, премиерът на родната му Бавария в Германия, го приветства като „един от най-влиятелните богослови на XX век“.

В продължение на почти 25 години като кардинал Йозеф Ратцингер Бенедикт беше влиятелният ръководител на доктриналната служба на Ватикана, известна тогава като Конгрегация за доктрината на вярата.

Той беше избран за папа на 19 април 2005 г., за да наследи широко популярния папа Йоан Павел II, който управляваше 27 години. Кардиналите го избраха измежду своите членове, търсейки приемственост и това, което един от тях нарече „сигурни ръце“.

Скандалите за злоупотреби с деца преследваха по-голямата част от папството му, но му се приписва заслугата, че след по-небрежното отношение на предшественика му започна процес на дисциплинарно наказание или разжалване на свещеници.

Самият Бенедикт обаче призна, че е бил слаб администратор, като каза, че е показал „липса на решителност в управлението и вземането на решения“ по време на осемгодишното си папство, което беше белязано от грешни стъпки и скандал с изтичане на информация.

След оставката му, която шокира мнозина в Църквата, католическите консерватори погледнаха към бившия папа като към свой знаменосец, а някои ултратрарадиционалисти дори отказаха да признаят Франциск за легитимен понтифик.

Те критикуваха Франциск за по-благосклонния му подход към членовете на общността на ЛГБТ+ и към католиците, които се развеждат и сключват повторен брак извън Църквата, като заявиха, че и двете подкопават традиционните ценности.

Самият Франциск заяви, че присъствието на Бенедикт във Ватикана е като „дядо, който живее в къщата“, и редовно посещава предшественика си.

Папа Франциск ще ръководи заупокойната служба за Бенедикт Шестнадесети на 5 януари на площад „Свети Петър“ във Ватикана. Тя ще започне в 09:30 ч. местно време, съобщи днес директорът на пресслужбата на Светия престол, след като бившият папа почина на 95-годишна възраст.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук