Владимир Путин
На снимката: Владимир Путин

Русия ще позволи на страните да плащат дълговете си за доставки на газ в чуждестранна валута, съгласно промените, направени от президента Владимир Путин в петък в предишния му указ за плащане на рубли за газ, предаде „Ройтерс“.

В документа също така се пояснява, че уреждането на дълга не означава автоматично възобновяване на доставките на газ. Той не променя предварително обявените изисквания чуждестранният купувач на руски газ да плаща за него в рубли.

Путин подписа указа през март, като принуди европейските клиенти да открият рублеви банкови сметки в Газпромбанк и да плащат в руска валута, ако искат да продължат да получават руски газ.

Впоследствие бяха прекратени доставките за някои компании и държави, като Полша и Финландия, които отказаха да изпълнят условията на сделката.

Доставките за България също бяха спрени. Това се случи на 27 април т.г.

На 26 април в „Булгаргаз“ ЕАД бе получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени – считано от 27 април 2022 г. Въпреки колебливото поведение на страната ни спрямо агресията на Русия към Украйна, без предизвестие от дори от няколко дни – както стана с Полша, Русия спря газа на България.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук