Илиян Василев
На снимката: Илиян Василев

Указ на Путин с който „разрешава“ плащането за руски газ да бъде реализирано във валутата на договора – тоест в евро или долари. Май някой е закъсал много с валутните приходи в бюджета.

Закъсняло признание на Путин, че решението му да наложи със сила плащането в рубли на практика е унищожило достъпа на руския газ до най-големия пазар – Европа. Късно е либе за китка.

Следствия – този номер чрез укази да се променят съществени условия в търговски договори вън от съмнение ще намери санкция, защото подкопава цялото международно търговско право. Не може всичко да бъде форс мажор, колчем някой овластен политик му хрумне да си играе с правни трикове.

Второ, с изключение на Gasum няма компания, която да дължи пари на Газпром. И тя ги дължи за вече доставен газ, а не както юнаците у нас казаха, че Газпром спечелил арбитража в Стокхолм.

Трето, следете какво става с курса на рублата, след като отпада котвата, която я държеше надолу. Ерго – инфлация, срив на валутата, печатане на пари и… да не си руски гражданин – спестяванията ви отиват на „кино“. Защото трябва да се печатат рубли за да финансират войната.

2023 година определено ще бъде година на развръзката в Русия.

За сведение на Волгин, Христов, Радев, Нинова, Копейкин и прочие „умни глави“.

Много моля следете какво става с опитите на Радев да внесе руски газ през Турция. Когато користта срещне глупостта.

Текстът е публикуван във фейсбук профила на автора. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук