Бившият премиер и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков публикува във Facebook видеообръщение. В него той прави равносметка за 2022 г. и послание за идващата 2023 г. Във видеото виждаме Петков да кара сърф по Черноморието. Говори за предизвикателства на 2022 година – войната срещу Украйна, руските опорки за българско участие, инфлацията, но и за отстъпването на страха и спирането на манипулациите.

Петков казва, че в края на годината човек прави равносметка и трябва да помисли да плановете си за следващата година.

„Отмина една година, пълна за предизвикателства. Не беше лесна година. Войната, която се случи недалеч от България, инфлацията, привнесена отвън – също, но се случиха и много хубави неща. Не трябва да ги забравяме и пропускаме“, казва той и дава пример:

„Малкият Сашко се намери с горите до Перник. Едновременно с това хиляди доброволци се стекоха в карловските села да помогнат на своите съграждани, на други българи. Нещо, което не беше толкова забележимо, но всъщност се случи и е много позитивно –  страхът започна да отстъпва“.

„Манипулатори, които използваха страха, започнаха да усещат, че това не е инструмент, с който могат да управляват българските граждани.

Какво ли не чухме тази година: че тази зима ще е гладна, студена. Нито е гладна, нито е студена.

Други страхове: че ако Русия ни спре газа, цяла България ще влезе в криза. Русия ни спря газа, но имахме газ, имаше алтернатива.

Че едва ли не ще се присъединим към войната и България ще понесе ужасни жертви, бидейки част от демократичното общество на Европейския съюз. Но и това не се случи“, казва той.

„И така, приятели, страхът започна да отстъпва. Когато страхът започва да отстъпва, манипулациите спират. А когато манипулациите спират, надеждата идва. Поглеждам към следващата година с много надежда и се надявам, че и вие ще я запазите. България може да бъде едно позитивно място, в което всички ние да се гордеем, че сме българи. Честита Нова година! Пожелавам на всички да бъдем здрави и да запазим надеждата в нас.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук