Чарлз III
Чарлз III

Крал Чарлз Трети ще измине по-кратък път до Уестминстърското абатство за коронацията си на 6 май. Новият британски крал съкращава маршрута на шествието, което следва майка му през 1953 г., защото иска събитието да е по-скромно, но пък включващо някои модерни щрихи, съобщават световните агенции, позовавайки се на Бъкингамския дворец.

По-скромната церемонията все пак ще бъде пропита от древни традиции и окичена с кралски регалии. Тя обаче ще има и собствено емоджи (направено по поръчка), отразяващо първата британска коронация в ерата на социалните мрежи.

В разрез с традицията Чарлз и кралицата-консорт Камила ще излязат от Бъкингамския дворец в теглената от коне позлатена черна държавна каляска, направена за диамантения юбилей на трона на кралица Елизабет Втора. Превозното средство разполага с отопление, климатик, електрически прозорци и система за окачване, която ще осигури по-удобно пътуване на Чарлз от това на майка му за възкачването й на трона.

Маршрутът

Маршрутът на шествието (2 километра) е малко по-къс от този, по който Елизабет стига до кралската църква. Шествието ще премине през Адмиралтейската арка, покрай площад „Трафалгар“ и статуята на Чарлз Първи (монархът, обезглавен през 1649 г.) и край сградата на Парламента, за да пристигне за религиозната служба в 11 ч. предиобед.

Макар и да иска да покаже, че монархията все още е актуална в съвременна мултикултурна Великобритания, Чарлз обяви плановете си да ограничи институцията. Очаква се коронацията да отрази това с по-кратка и не толкова екстравагантна церемония в сравнение с 3-часовата служба, с която е коронясана Елизабет Втора.

Кралски салтанати

Голяма част от безценните кралски регалии, използвани от векове, ще бъдат част от коронацията както на Чарлз, така и на Камила. Включително 5 символични меча, 5 скиптъра и пръстен на суверена със сапфир и рубинен кръст, инкрустиран с диаманти.

Тук в събитието се появява и малко конфузна нотка: Камила, която ще носи короната на кралица Мария, ще държи скиптър, изработен от слонова кост. Във Великобритания има почти пълна забрана за търговия с продукти от слонова кост, а престолонаследникът принц Уилям води неспирна кампания срещу незаконния трафик на части от животни. Можем само да предполагаме, че за създаването на скиптъра е използвана слонова кост, донесена легално в Лондон.

По време на тържествената церемония, водена от архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби, Чарлз ще бъде коронясан за крал с короната на Св. Едуард – централен елемент от Скъпоценностите на короната, разглеждани от милиони хора всяка година в Лондонската кула (Тауър).

Короните

Короната, която е вдъхновила емоджито за случая, е с рамка от масивно злато с приблизително тегло 2,2 кг., обсипана е с рубини, аметисти, сапфири, гранати, топази и турмалини, и има лилава кадифена шапка и лента от хермелин. (Короната е същата, носена от Елизабет Втора по време на коронацията й, но сега е преработена за главата на сина й.)

Всъщност емоджито за коронацията на Чарлз не е първото по кралски повод. През юни миналата година, по случай платинения юбилей на кралица Елизабет, в Туитър се появи емотикон на корги – любимата порода кучета на Нейно Величество.

В края на церемонията Чарлз ще смени короната на Св. Едуард с по-леката императорска държавна корона за шествието обратно към двореца.

Каляската

За разлика от маршрута от 8 километра, по който Елизабет и съпругът й принц Филип обикалят Лондон през 1953 г., Чарлз и Камила ще се върнат по краткия път, по който са дошли. Но пък друга, 260-годишна каляска, използвана при всяка коронация след Уилям Четвърти през 1831 г.

Златната държавна каляска е дълга 7 м., висока е 3,6 м., тежи 4 тона и е теглена от 8 коня. Известна е с прословутото си „грубо“ возене.

Елизабет го описва като „ужасно“, кралица Виктория се оплаква от „изтощителното му клатене“, а Уилям Четвърти (известен като Краля на моряците) казва, че в тази каляска си като „на кораб, който се мята в бурно море“.

Позлатената карета ще се движи само с пешеходна скорост, за да могат повече хора по маршрута да видят новокоронованите крал и кралица.

Парад от войскови части ще поздрави величествата в градините на Бъкингамския дворец, последвани от трикратни приветствия от  военнослужещите.

Коронацията на крал Чарлз Трети на 6 май, събота, ще бъде съпътствана от тридневни тържества. След церемонията британците са поканени в неделя да се съберат на традиционните квартални пикници. Понеделникът е празничен ден, като от Двореца приканват жителите да участват в обществени дейности.

Впрочем тази коронация е втората в историята на Великобритания, която ще се излъчва по телевизията. Преди 70 години коронацията на Елизабет Втора е първата, а по-преди… просто е нямало телевизия..

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук