Людмила Филипова
На снимката: Людмила Филипова

“Кандидатствах още през октомври за доброволец в сайта на болниците, за да помагам в борбата срещу ковид епидемията, но никой не ме потърси”. Това каза в интервю за “ДЕБАТИ.БГ” Людмила Филипова.

Тя е един от най-четените съвременни писатели в България, въпреки че е завършила икономика и е специализира маркетинг в чужбина.  През 2019 г. дори завършва с отличие магистратура по астрофизика към Физическия факултет на СУ. Людмила следва мечтите си да стане писател и има издадени до момента 12 книги. Някои от книгите й са преведени и издадени в Турция, Русия, Кипър, Гърция, Сърбия, Румъния и САЩ. По три от романите й са разработени сценарии за  международни филмови продукции. National Geographic преди време засне и излъчи документален филм с участието на Людмила Филипова по романа ѝ „Мастиленият лабиринт“.

“За себе си доказах, че ако се спазват правилно мерките, не се заразяваме”,

каза още писателката, която наскоро се е завърнала от поредното й пътуване до Турция и Европа. По нейни думи разликата в спазването на ограничителни мерки извън и в България са осезаеми.

“Първо при нас мерките са почти несъществуващи на база видяното в други страни,

второ – спазването им е изключително занижено. Българинът има огромен проблем с дисциплината”, каза Филипова. Тя разказа,  че нейни колеги от чужбина, които идат у нас, са в потрес, че населението ни след цяла година все още не се е научило да носи правилно маската си, ако въобще я носи. По нейни думи цяла Европа, Азия, Турция, САЩ маски се носят от всички навсякъде, има вечерен час, локдауни и т.н.

“Безспорно има смисъл, защото иначе жертвите щяха да са многократно повече.

Мерките доказаха ефекта си 100% в Австралия например, която първа вече се е отървала напълно от коронавирус,

само защото въведе пълен локдаун за месеци до пълното изчезване на вируса. Сега там хората живеят съвсем нормално, но се пребориха с желязна дисциплина и без мрънкане”, казва още писателката.

Какви са спомените й от знаменития й дядо – министър-председателят на НРБ Гриша Филипов, как е протекло детството й, защо е почнала да работи на 15 г., какво мисли за атаките над бизнесмена Васил Божков, чийто началник-кабинет е била Филипова, как епидемията промени живота й и други отговори, четете в утрешното интервю на писателката в “ДЕБАТИ.БГ” .

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!