фалити
На снимката: германският канцлер Ангела Меркел

Решението на Германия за удължаване на локдауна, заради коронавируса, и затварянето на магазини по време на Великденските празници може да доведе до масови фалити. Както и да бъде контрапродуктивно, като насърчи хората да се стичат масово по магазините преди това, заявиха лобистки групи във вторник, предава Reuters.

Асоциацията на търговците на дребно HDE заяви, че 54% от модните магазини са изправени пред опасност от несъстоятелност след 100 дни блокиране.

„След една година ограничения заради Covid-19, ситуацията за много търговци е отчайваща. „Вече няма надежда да оцелеем икономически тази криза “, каза президентът на асоцияцията Стефан Гент.

След разговори, започнали в ранните часове във вторник, канцлерът Ангела Меркел заяви, че Германия ще удължи засилените мерки до 18 април. Тя призова гражданите да останат вкъщи и да намалят контактите колкото е възможно повече.

Новите инфекции в Германия са нараснали със 7 485 във вторник. Броят на случаите на 100 000 през последните седем дни нарасна до 108 днес, от 107 в понеделник. Гент каза, че правителството работи с „тунелна визия”, като се фокусира само върху броя на случаите на 100 000 души, а не върху други показатели.

Туристическите фирми също реагираха остро

От Германската туристическа асоциация заявиха, че са разочаровани от новите решения, и допълниха, че е неразбираемо да се разрешават ваканции в Средиземно море, докато вътрешните пътувания са забранени.

„Вече не можете да оправдавате това сериозно“, заяви заместник-управителят на асоциацията Дирк Дункелбърг пред SWR радио, добавяйки, че много бизнеси в бранша няма да оцелеят при продължителното блокиране.

Асоциацията на германската търговия с автомобили (ZDK) също атакува удължаването и затягането на заключването и предупреди за вълна от фалити.

„Ако автокъщите на практика не допринасят нищо за инфекциите, как затварянето им би трябвало да помогне за сдържането на вируса?“ попита председателят на ZDK Юрген Карпински.

Припомняме, че на среща, продължила през цяла нощ, канцлерът Ангела Меркел и регионалните лидери отмениха плана за плавно отваряне на икономиката, договорен по-рано този месец. Големите семейни събирания ще бъдат забранени за великденските празници, като ще могат да се събират до две домакинства или до петима души. Правителството ще поиска църквите да проведат службите си онлайн.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!