Ердоган

Турция остава ангажирана с пълноправното членство в ЕС. това оповести президентът Тайип Ердоган. Той настоя, че Турция чака своя ред за присъединяване към Европейския съюз като страна кандидатка, въпреки напрежението през последните години, съобщи Ройтерс.

Миналия месец ЕС отвори вратата към стартиране на модернизация на митническия съюз с Турция. Миналата седмица ръководството на ЕС заяви, че ще направи предложение за осигуряване на потока от финансиране за бежанци, на които е домакин Анкара. Европа въпреки че прокламира разширяването на клаузите и човешките права на бежанците в ситуация на пандемия, тя не иска повече мигранти на своя територия.

4 милиона бежанци

В Анкара са настанени около 4 милиона мигранти, за които Турция иска пари. Европа уклончиво й обеща да помогне, не не каза нито с колко, нито кога. Тя обаче си постави своите условия – Турция да задържи бежанците на своя територия. Ердоган настоятелно изиска пари за всички тези 4 милиона човешки гърла. Нещо повече. Той си поиска в замяна и пазари.

Ердоган иска да продава на европейските пазари

В замяна на проблема миграция Ердоган постави на масата своя наболял проблем – икономическите пазари на страните от Евросъюза. Турция, която се намира в тежка икономическа криза, има нужда от разширяването на своите пазари и поиска от ЕС достъп на своите стоки в европейските страни. Това със сигурност ще понижи инфлацията в страната.

Европа иска от Ердоган справедливи съдилища

През последните години Ердоган остави настрана от дневния ред членството в ЕС, тъй като блокът засили критиките към външната политика и спазването на правата на човека от Анкара и заплаши със санкции.

Проблем на турция е върховенството на закона. В неотдавнашен доклад на Комисията и Европейската служба за външна дейност, Анкара беше критикувана за „голямото отстъпление в реформите“ в области като върховенството на закона. Реформи да кажем честно, не предстоят, дори напротив. Турция си има свои правила за законност, далеч разминаващи се с мирогледа на Европа за законност и правовост.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!