Джо Байдън поиска от Владимир Путин предсказуема връзка. Президентите на САЩ и Русия проведоха по между си първия си телефонен разговор, съобщи Белият дом.

Държавните глави са обсъдили стратегическата стабилност и контрола над оръжията. Двамата лидери са говорили и за кибератаките срещу американски ведомства, намесата в изборите в САЩ, както и за ситуацията в Украйна. За по-подробно обсъждане на всички въпроси, ръководителят на Белия дом е поканил руския президент да се срещнат през следващите месеци в трета държава.

Брайдън отговори ли убиец ли е Путин?

Това е първият разговор между президентите, след като Байдън даде положителен отговор на въпроса дали смята руския президент за „убиец“, според „Комерсант“. Дали обаче двамата са засегнали този въпрос, Белият дом не дава разяснения. Най-вероятно не, защото Байдън е обсъдил с Путин намеренията за продължаване на диалога помежду им. Диалогът относно стратегическата стабилност в рамките на разширението на СТАРТ е изключително важен и за двете държави.

САЩ ще е безкомпромисен към руските кибератаки

В разговора с Путин Байдън е дал да се разбере, че „САЩ ще действат твърдо в защита на националните си интереси в отговор на руски действия като кибератаки и намеса в изборите“. Байдън е подчертал също така „ангажимента на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, се казва в изявление на Белия дом.

Какво ще правят с окупирания Крим?

Американският президент е изразил притесненията си от внезапното натрупване на руска армия. Братушките са окупирали Крим. По украинските граници е пълно с войка и бойно съоръжение. Президентът на САЩ е призовал Русия да деескалира напрежението, се казва още в изявлението на Белия дом. Какво е отговорил Путин за напрежението в Украйна обаче не става ясно от прессъобщението на Белия дом.

Брайдън иска предсказуема връзка с Путин

„Президентът Байдън потвърди целта си за изграждане на стабилни и предсказуеми отношения с Русия в съответствие с интересите на САЩ. Той предложи среща на върха в трета държава през следващите месеци. Целта е двамата да обсъдят пълния набор от проблеми, пред които са изправени САЩ и Русия“, се казва в изявлението. Дали обаче Путин ще пристане на Брайдън и дали ще му угоди на желанието двамата да изградят и да поддържат предсказуема връзка, ще стане ясно през следващите месеци.

Байдън изтегля войските си от Афганистан

Президентът на САЩ Джо Байдън възнамерява да изтегли всички американски войски от Афганистан до 11 септември 2021 г. Новината съобщи „Вашингтон пост“, позовавайки се на правителствени източници. Според вестника това са висши военни, запознати с плановете на държавния глава. Очаква се Байдън да обяви решението си в сряда.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук