кисело мляко

Киселото мляко лекува възпаления при COVID-19. Откритието е на изследователи от университета Бен-Гурион в район Негев в Южен Израел. Те твърдят, че са идентифицирали молекули в киселото мляко, които са ефективни при лечението на различни възпалителни състояния, включително „цитокинови бури“, причинени от COVID-19.

Цитокиновите бури са отговорни за някои от случаите на дихателната недостатъчност при COVID-19. Те се наблюдават, когато имунната система на тялото прекали. Тогава тя атакува сама себе си – една от водещите причини за смърт при пациенти с COVID-19.

Терапевтичният ефект на киселото мляко

Изследването е проведено от студентът Орит Малка и проф. Раз Йелинек, декан по изследванията и развитието в университета Бен-Гурион и наскоро е публикувано в рецензираното списание Microbiome. Йелинек разказва пред „Джерусалем Пост“, че няколко години преди пандемията от коронавируса, Малка забелязва, че киселото мляко има терапевтичен ефект. И започва да го изучава в лабораторията на Йелинек. Заедно те идентифицирали молекули в киселото мляко, които имат изключителни антибактериални и противовъзпалителни свойства.

Циктокиновата буря убива хората

„Една от основните причини хората да умират от COVID е цитокиновата буря“, обясни Йелинек. „Цитокините са имунни молекули, предназначени да помогнат на тялото да се бори с нашественици като вируси. Но при определени обстоятелства – а учените не знаят точно защо – тялото преминава в някакъв вид свръхформа и отделя много цитокини, толкова много, че ви убива. Това се случва по време на COVID. И така, когато COVID започна, казахме, нека видим дали тези молекули могат да помогнат срещу цитокиновите бури.“

Молекулите убиват циктокиновата буря и балансират тялото

Молекулите не само елиминират цитокиновата буря, но и възстановяват баланса на имунната система. „Това беше наистина забележително. Цитокиновите бури не се случват само при COVID“, каза Йелинек. „Това е много лошо състояние с наистина много малко лечения срещу него.“ Той е сигурен, че откритието му е знак и поличба в борбата със смъртоносния вирус, убил близо 3 милиона хора по света.

Започват клинични експерименти

Изследователите са в края на сформирането на стартираща компания под чадъра на BGN Technologies за по-нататъшно развитие и комерсиализация на технологията. Йелинек каза, че компанията трябва официално да стартира през следващите няколко седмици и след това те ще наберат средства за провеждане на клинични експерименти. Надява се, че изпитанията ще могат да започнат в рамките на няколко месеца.

Киселото мляко убива патогенните бактерии

Йелинек отбеляза, че той и Малка са провели и други експерименти с киселото мляко и са установили, че то има потенциала да се бори и с патогенните бактерии. По-конкретно, молекулите са в състояние значително да намалят вирулентността на причинителя на холера.

„Това е първата демонстрация, че вирулентността на човешките патогенни бактерии може да бъде смекчена от молекули, секретирани в пробиотични млечни продукти, като кисело мляко или кефира“, каза Йелинек. И допълва: „Не мисля, че досега има молекулярни механизми, за които хората със сигурност са знаели, че имат терапевтичен ефект. Сега вече знаем.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук