калории

В коя ли част на деня горим най-много калории? Любопитният въпрос вече има отговор. Нови изследвания, на които са били подложени хора под наблюдението на екип от учени, дават категоричен отговор. А той е, че в ранни зори и в късния следобяд всеки човешки организъм гори 10% повече калории. Дори и да почива, да седи или да спи.

Вътрешният часовник на нашето тяло, наричан още циркаден ритъм, диктува много неща в нашия ден. Той ни казва кога сме гладни, кога сме уморени или кога трябва да спим. Телесният часовник също така определя по кое време на деня изгаряме най-много калории, дори когато не правим нищо, сочи новото изследване.

Хората с нередовни смени наддават тегло

Според проучване, публикувано в „Current Biology“, изгаряме 10 процента повече калории в късния следобед и рано вечерта, отколкото сутрин. Изследването установява важната роля на циркадните ритми в регулирането на метаболизма. Ето защо хората, които имат нередовен график на съня поради нощни смени или други фактори, са по-склонни да наддават на тегло.

Учените затварят 7 души в стая без прозорци

За да оценят промените в метаболизма през деня, без да се засягат нивата на активност, хранителните навици и навиците на съня, изследователите са проучили седем участници в лаборатория, в която нямало прозорци, за един месец. Участниците нямали телефон или интернет и им били дадени графици кога могат да спят, да се будят и да ядат. Всяка вечер участниците си лягали четири часа по-късно от предната вечер, което прави вътрешния часовник на тялото неспособен да проследи техния ритъм. Всичко това е проектирано така, че човешкото тяло да не разчита на знаци от външния свят. Това позволява на изследователите да измерват скоростта на метаболизма по всяко време на деня.

Горим калории при спад на телесната температура

Установено било, че участниците изгарят най-малко калории в покой късно вечерта или през нощта, когато изпитват спад в телесната температура. Потреблението на енергия е било най-високо около 12 часа по-късно, вечер или следобед, съобщава „Times Of India“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!