Скенер за око за 3 минути открива Covid-19 с 95% точност, съобщава „Метро“. Революционното откритие е на екип от учени, нарекли приложението си Semic EyeScan.

Програмата използва снимка на окото, направена със смартфон. След това тя идентифицира вируса, като забелязва симптоматично възпаление, известно като „розово око“. Това е често срещано състояние при бактерии, вируси и алергени, обясняват учените.

До месец всеки ще има скенер на телефона си

Компанията, създател на революционната технология, се нарича Semic RF. Тя е базирана в Мюнхен. За разработването на програмата екипът е поканил и учени от САЩ. Авторите на приложението се надяват то да влезе в масова употреба до края на следващия месец. Разбира се, това може да се случи само, ако регулаторите й дадат зелена светлина. Екипът обаче се надява най-късно до месец всеки потребител по света да има приложението инсталирано на телефона си.

Приложението обратотва 1 млн. сканирания в секунда

Компанията е успяла да изолира Covid-19 от повече от два милиона различни нюанса на розовото, казва нейният управляващ директор Волфганг Грубер. Според него приложението, вече тествано на над 70 000 лица, може да обработи до милион сканирания в секунда.

Грубер добави: „Използвате приложението, правите снимка на двете очи, изпращате го за оценка и след това можете да съхранявате получения резултат като QR код на смартфона си.“

Приложението отчита кръвно и температура

Капацитетът на приложението може да бъде разширен още повече. Потенциално той ще позволи на хората да се върнат към масови събития като концерти и футболни мачове. Semic EyeScan изчислява също кръвното налягане и телесната температура на тествания. Приложението може също така да разпознае всички мутации на вируса, според уебсайта на компанията.

Ако клиентът желае, резултатите могат автоматично да бъдат изпратени до здравните органи, тестовите центрове, домовете за пенсионери и болниците. Функция за геопроследяване може да се използва, за да се провери на кой заразен човек е могъл да предаде вируса, добавя компанията.

Първоначално приложението е насочено към компании. Търговските потребители също ще могат да си го закупят на цена от 480 евро на месец. По-късно се планира разпространение за частни лица. Не е ясно обаче колко ще струва скенерът за масовия потребител.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук