Софийски университет

Най-ефикасните мерки срещу разпростанението на ковид-19 са затварянето на училища, университети  и бизнеса, както и забраната за събиране на повече от 10 души на едно място. Това съобщи Радостина Александрова, която е доктор по вирусология и професор по морфология. Тя се позовава на статия, издадена в списание Science. Публикацията анализира мерките в 41 държави, приложени в периода от 22 януари до края на май 2020 г. с цел ограничаване на заразата.

Болезнените мерки срещу ковид-19 името на живота

„Сами разбирате колко болезнени са тези мерки. И колко деликатно е постигането на баланс между мерките за ограничаване на разпространението на вируса от една страна и желанието и необходимостта да продължим живота си от друга. Наличието на ваксина може сериозно да промени това в наша полза“, категорична е проф. Александрова.

По нейни думи през последната година животът ни би могъл да се опише с една фраза: „Не може да бъде, но е факт“. Нейни студенти често преди пандемията в занятията по вирусология обсъждали как би изглеждало бъдещето. Давайки полет на въображението си, младите хора нерядко си представяли, че хората общуват виртуално, но не и в реалния свят и не излизат от домовете си, защото се страхуват от смъртоносна зараза.

Фатназията днес е факт

„И ще избягват да излизат навън, боейки се от радиация, вируси-убийци и терористични атаки. Днес фантазията вече е факт. Сякаш филмите и книгите, които до вчера спираха дъха ни с невероятните си сюжети за вируси, застрашаващи живота на Земята, се сбъднаха и ние се превърнахме в техни герои,  допълва още българският учен“. Тя заедно с екип от 40 изследователи са се нагърбили с мащабен проект да търсят не ваксина, а лечение на коронавируса.

Интервю с професор Александрова, която заедно с екипа си има за цел да намери лечение срещу ковид-19, четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук