Европейската агенция по лекарствата, хакери,

Руска разузнавателна агенция и китайски хакери стоят зад кибератаките на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) миналата година, съобщава холандският вестник De Volkskrant, позовавайки се на източници, близки до разследването на нарушението.

Базираният в Амстердам европейски регулаторен орган през декември съобщи за кибератака, при която документи, свързани с ваксини и лекарства за COVID-19, са били откраднати и изтекли в интернет.

Москва многократно отрече обвиненията на Запада за хакерство. По-рано Пекин заяви, че твърдо се противопоставя на всички форми на кибер атаки.

EMA започна разследване с холандски и европейски правоприлагащи органи. Досега не е предоставила подробности за това кой може да е извършил атаките.

De Volkskrant в събота съобщи, че Европейската агенция по лекарствата е била обект на атака от страна на китайски шпиони през първата половина на 2020 г.. Тя е била последвана от руски разузнавачи по-късно през годината.

Посочва се, че китайците са получили достъп чрез хакване на системите на германски университет. Руснаците пък са използвали пролуки в двуетапната регистрация на EMA и други видове киберзащита.

„Разследването на правоприлагащите органи продължава и ЕМА, разбира се, сътрудничи изцяло“. Това заяви говорителят на Европейската агенция по лекарствата Моника Бенстетер в отговор по имейл, отказвайки допълнителен коментар.

Предполагаемите руски хакери са имали достъп до системите на EMA повече от месец, казаха източниците на De Volkskrant.

Те са се интересували главно от това кои страни ще използват ваксината на Pfizer/ BioNTech и в какви количества.

Pfizer и BioNTech обявиха скоро след първоначалното разкриване на ЕМА, че при инцидента са били достъпни документи, свързани с тяхната ваксина.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!