Астра Зенека анализ Европейската комисия

„Ваксината срещу ковид-19 не може да ни разболее и не води до стерилитет“, съобщи за „Дебати.бг“ проф. Радостина Александрова. Тя е доктор по „Вирусология“ и  професор по „Морфология“. Следи епидемията от самото й начало през 2003 г.

Проф. Александрова работи в Института по експериментална морфология, патология и антропология при БАН и е хоноруван преподавател в редица университети в Европа и по света. По нейни думи: „Ваксиналната РНК няма да влезе в нашата ДНК, т.е. в генома ни.  По законите на биологията, ДНК се презаписва като РНК, а тя се „превежда“ в белтък. Т.е. посоката на генетичната информация е от ДНК към РНК, а не обратно“.  Изключение правят т.нар. ретровируси, какъквто е ХИВ вирусът например. Те притежават специален ензим, който прави възможно ретровирусната РНК да се презапише като ДНК, а тя на свой ред да се включи в генома на клетката.

В нас живеят милиарди вируси

Според учените 8% от човешкия геном са ретровируси. Те са попаднали в организма преди десетки милиони години, дефектни са и не се размножават. Освен това всеки един от нас съжителства с милиарди вируси, бактерии и паразити, което науката нарича микробиом и ежедневно се срещаме с огромен брой такива.

„Многократно сме били инфектирани с какви ли не вируси, които активно са се размножавали в нашите клетки, произвеждайки РНК и ДНК молекули. Очевидно природата е взела мерки, гарантиращи целостта на генома, които не е лесно да бъдат преодолени толкова лесно“, твърди проф. Александрова.

Бременни жени с ваксини износват здрави бебета

По нейни думи ваксината срещу ковид-19 не може да причини стерилитет. Притеснението тръгна преди време от информация, че  част от мотив от S-белтъка на вируса наподобява участък от белтък (синцитин). Той играе важна роля за функционирането на плацентата и е нужен за нормалното протичане на бременността. Проучвания, проведени с лабораторни животни, на които са били прилагани ваксини, показват, че не се наблюдават аномалии в репродуктивната система и развитието на малките. От BioNTech / Pfizer съобщиха наскоро за успешно настъпила бременност при повече от 20 жени, които са получили тяхната ваксина като участници в клиничните проучвания. Няма опасност ваксината да повиши чувствителността към последваща инфекция със SARS-CoV-2 и да доведе до по-тежкото й протичане, категорична е проф. Александрова.

Пациент, при който след прилагане на ваксина се влоши при последваща инфекция, привлича вниманието на учените и е подложен под постоянно наблюдение. Един от най-важните уроци, които  специалистите научиха в опитите си да създадат ваксина срещу SARS-CoV-2 преди години е именно този – как да подходят, за да  избегнат тази опасност.

Интервю с проф. Александрова четете TУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!