Все повече страни обвързвват пътуване и ваксинация, въпреки че решението не е еднозначно

Все повече страни обявяват, че ще позволят различни видове пътуване след доказана ваксинация.

След Румъния, Исландия, Полша, Молдова, Сейшелите и Мавриций (Тайланд все още обмисля хода), все повече страни обявяват, че ще позволят на ваксинирани пътници да влизат без отрицателен PCR тест или карантина. Значимостта на ваксинационния сертификат нараства всеки ден, въпреки многобройните противоречия.

Къде и при какви условия можете да пътувате?

Един от най-належащите въпроси е – къде и при какви условия можете да пътувате?Ето и списък с възможните за това страни и техните условия, обобщен от „Travel Magazine“.

Мадейра е готова да посрещне пътници, които вече са напълно ваксинирани срещу коронавирус. Освен това тези, които са опекарали инфекцията, са добре дошли, ако имат медицинско свидетелство за това. Според туристическата организация на Мадейра сертификатът за ваксинация трябва да бъде на английски език. Той трябва също да съдържа информация като името на пътуващия, датата на раждане, вида на ваксината и датата на ваксинацията. Пътниците, които са били положителни за коронавирус в продължение на 90 дни преди пътуването, но са се възстановили, трябва да имат медицинско свидетелство, доказващо това.

Исландия също обяви, че ще премахне карантината за ваксинирани пътници. Туристическата организация на тази държава заявява, че всички пътници с валиден международен сертификат за пълна ваксинация с одобрена коронавирусна ваксина са освободени от карантина.

В момента е възможно да пътувате до Сейшелските острови, които също са отворени за ваксинирани туристи. Всички посетители са освободени от двуседмичната карантина, ако имат доказателство за пълна ваксинация (2 дози) поне две седмици преди пътуването.

Без отрицателен PCR тест

Румъния вече освобождава пътниците, които имат доказателства, че са били ваксинирани срещу Covid-19 (ако втората доза е била дадена поне 10 дни преди влизането в страната), от PCR тест. Това правило важи и за посетители, които докажат, че са били заразени с коронавируса от 14 до 90 дни преди да влязат в страната.

Грузия също улесни влизането. Ваксинираните пътници могат да влязат в тази страна без допълнителни тестове. Всички останали трябва да имат отрицателен тест за влизане. След тридневен престой пътниците трябва да бъдат тествани отново. Между тези два теста обаче няма карантина.

Естония обяви, че пътниците, които представят пълен сертификат за ваксинация, ще имат право да влизат в страната без отрицателен PCR тест. Освен това вече няма да се налага да се страхуват от десетдневна карантина на място. Все пак епидемиологичните мерки в страната все още трябва да се спазват, въпреки че мерките са много по-облекчени. Магазините и ресторантите са отворени, но с ограничен капацитет.

От 1 април 2021 г. Кипър планира да позволи пътуване на израелски граждани да влизат без карантина и отрицателен PCR тест, ако докажат ваксинация. Израел води преговори за такова споразумение и с Гърция. Двете страни ще си признават взаимно сертификатите за ваксинация, създавайки един вид пътен коридор. Гърция и Обединеното кралство водят преговори за „Ковид паспорт“, който ще позволи на британските граждани да отидат на почивка в Гърция без карантина от началото на май. Очаква се Гърция да преговаря и с други страни.

В началото на февруари шведското правителство обяви, че дигитален Ковид паспорт трябва да е готов за употреба преди полети. Новина, която все още не е потвърдена официално, е, че Испания ще позволи на ваксинирани пътници от определени страни да прекарват лятната си ваканция в тази страна без карантина, при условие че имат отрицателен PCR тест.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!