имунизационни паспорти пътуване

Темата с въвеждането на имунизационни паспорти за пътуване отново е на дневен ред за евролидерите. Някои държави, в които туризмът е основно перо в икономиката продължават да настояват да въвеждането на подобни документи за пътуване. Сред тях са Испания и Гърция.

Предложението е т.нар сертификати за ваксиниране да бъдат използван като вид имунизационни паспорти за пътуване в рамките на Европейския съюз. Все още по темата сред евролидерите има сериозни противоречия.

Позицията на България е, че трябва да се направи електронен или зелен паспорт за всички европейски граждани, които са ваксинирани или преболедували COVID-19. Така няма да им се налага да си правят пи си ар тестове при пътувания или да се поставят под карантина. Това заяви преди днешната среща министър-председателят Бойко Борисов.

„Със Себастиан Курц, с гръцките и други колеги от Европейския съвет, сме съгласували предложението, за да облекчим всички, които са ваксинирани и преболедували, и да живеят нормалния си живот“, уточни премиерът Борисов.

Според експерти все още има много въпросителни. Най-сериозният проблем, който се поставя е доколко е нужно този сертификат да се ползва като документ за пътуване, при положение че не е ясно дали ваксинираният не е преносител на вируса.

„Идеята е да работим за вътрешен сертификат в ЕС, като той да бъде признат и по света. Това обсъждаме със Световната здравна организация, но ще отнеме време“, заяви дипломатически източник.

Все още има много страни в общността, които са категорично против въвежаднето на имунизационни паспорти за пътуване.

Евролидерите ще обсъдят и конфликта с „Астра Зенека“

Друга тема, която ще бъде обсъдена от евролидерите е кампанията по ваксиниране. В момента Европейският съюз изостава в този процес, като непрекъснато има забавяне на доставките. До сериозно напрежение се стигна след като от Астра Зенека обявиха, че не могат да реализират обещаните доставки.

В същото време все повече държави от общността започнаха да проучват варианта за използване на ваксините на Русия и Китай по примера на Унгария. Въпреки че до момента двата препарата не са одобрени от Европейската комисия.

В поканата си до европейските лидери за днешната среща председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчертава, че трябва да се ускори процесът за даване на разрешително за ваксините, както и тяхното производство и доставка.

Заседанието на евролидерите отново ще се проведе онлайн.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук