авторско право

Производителят на ваксини АстраЗенека се е отказал от насрочената за сряда среща с ЕС във връзка с проблема с доставките на ваксина срещу COVID-19, съобщи Ройтерс.

В неделя здравният комисар Стела Кириакидес изпрати писмо до фармацевтичната компания с искане за разяснения относно информацията, че обемите на доставки на ваксината ще бъдат  с 60% по-ниски от първоначално заявените.

Очаква се ваксината на „АстраЗенека“ да получи одобрение под условие от Европейската агенция по лекарствата в петък.

Англо-шведският производител не е дал задоволителни отговори на Европейската комисия защо няма да изпълни ангажимента си за обема на доставките на ваксини срещу вируса, въпреки писмото от комисаря по здравеопазване с искане за разяснения.

Отказът за разяснение идва дни след като ЕК обяви, че очаква от държавите членки да ваксинират 70% от възрастното население на Съюза до края на лятото.

Компанията е получила авансово плащане в размер на 336 млн. евро от ЕС, за да си осигури необходимите дози.

Средствата са предназначени най-вече за разширяване на производствения капацитет.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ЕС ще накара фармацевтичните компании да спазват договорите, които са сключили за доставка на ваксини срещу COVID-19, без да уточни, по какъв начин ще се случи това.

АстраЗенека е най-евтината от досега готовите ваксини и от всички, за които Съюзът е сключил договори за доставка. Предвид цената и ранното ѝ разработване, именно от нея съюзът очакваше да получи най-големи количества, за да се извърши масовата ваксинация на населението.

Междувременно няколко компании се обявиха за търсене на съдебна отговорност от компанията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!