поругалия евтаназия

Ако обхватът и темпото, с което България поставят ваксини срещу коронавируса продължи, препоръката на Европейската комисия за 70% обхванато население, ще бъде постигната през август 2040 г. Това е 21 години по-късно от заложения срок – септември 2021, пише „Политико“.

Изводите са на базата средния брой ваксинирани дневно през последните 7 дни към 22 януари. Страната ни е на дъното на таблицата с 1139 дози на ден, а за да достигне критрият те трябва да са 33 368 дневно.

За момента най-добре се представят Великобритания, Малта и Румъния. На дъното на класацията са Италия, Латвия и България, съответно с 8%, 5% и 3% на възрастните, които се очаква да бъдат ваксинирани до края на септември, ако темпото се запази. Средният показател за ЕС за нужно увеличение на темповете е 5 пъти, за България – 29 пъти.

Данните не включват очакваните стотици хиляди дози от ваксините на Pizer/BionTech и Moderna, които България очаква през следващите месеци. Не е калкулирано и очакваното още тази седмица – на 29 януари – одобряване на продукта на AstraZeneca, и на други ваксини в следващите месеци. Не е изпозлзван и проблемът с намалените от Pfizer доставки, за чието нормализиране се твърди, че ще започне от 15 февруари.

Прогнозата на правителството на Бойко Борисов е за 2 милиона ваксинирани българи до края на годината, което обаче е малко над половината от тези 70% от споменатите над 18 години.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!