missiles

Договорът между Руската федерация и САЩ за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения (СТАРТ-3) бе ратифициран единодушно от руската Дума, съобщи ТАСС. Двете страни имат ръзбирателство по въпроса с удължаването на действието на договора, което бе потвърдено при вчерашния телефонен разговор между Джо Байдън и Владимир Путин – първи, откакто новият държавен глава на САЩ встъпи в длъжност.

Ноти на съгласие

Във вторник американската и руската страни си размениха ноти относно удължаването на СТАРТ. В своята нота посолството на САЩ в Москва предложи удължаване на срока му на валидност „за период от пет години до 5 февруари 2026 г. в съответствие с разпоредбите на договора“. Руското външно министерство от своя страна потвърди „приемливостта на това предложение за Руската федерация“.

„Удължаването на договора отговаря на националните интереси на Руската федерация, позволява да се поддържа прозрачността и предсказуемостта на стратегическите отношения между Русия и САЩ и да се поддържа стратегическа стабилност в света“, се казва в обяснителната бележка.

Оценка на въздийствието

В нея се отбелязва, че времето, спечелено в резултат на удължаването на договора, може да се използва за цялостни двустранни преговори за по-нататъшен контрол върху ядрените ракетни оръжия „със задължително отчитане на всички фактори, влияещи върху стратегическата стабилност“.

Руската оценка е, че удължаването на Договора за СТАРТ ще има положителен ефект върху международната ситуация, ще потвърди ангажимента на Руската федерация към нейните задължения по Договора за неразпространение на ядреното оръжие и ще допринесе за „процеса на ядрено разоръжаване , включително да го направим многостранен в бъдеще.“

След вчерашния разговор на двамата лидери САЩ и Русия продължават действия по осигуряването на условията за продължаване на срока на валидност на споразумението.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!