На снимката: президентите Владимир Путин и Джо Байдън /колаж: xinhuanet.com/

Американският президент Джо Байдън и руският президент Владимир Путин проведоха първи разговор по телефона. Двамата държавни глави са обсъдили „северн поток-2“, удължаването на договора за стратегическите ракети СТАРТ, ситуацията в Украйна и случаят с Навални. Страните са обсъдили и въпроси от двустранния и международния дневен ред, по-специално борбата срещу пандемията от коронавируса.

Путин отбеляза, че нормализирането на отношенията между Москва и Вашингтон би било в интерес на двете страни.

Руският лидер е поздравил Байдън за встъпването му като президент.

„Владимир Путин поздрави Джоузеф Байдън с началото на работата му като президент на Съединените щати. Той отбеляза, че нормализирането на отношенията между Русия и САЩ ще отговаря на интересите на двете страни и, предвид тяхната специална отговорност за поддържане на сигурността и стабилността в света, на цялата международна общност. Като цяло разговорът между лидерите на Русия и САЩ имаше делови и откровен характер. Беше договорено да се поддържат контакти“, се казва от пресслужбата на руския президент.

„Сред международните теми бяха и едностранното оттегляне на Съединените щати от Договора „Открито небе“, проблемът за запазване на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, вътрешнукраинския въпрос, както и руската инициатива за провеждане на среща на върха на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН“, заявиха от Кремъл.

„Северен поток 2“ – лоша сделка?

Американският президент Джо Байдън счита „Северен поток-2“ за „лоша сделка за Европа“ и ще проучи варианти за действие, съобщава Белият дом, цитиран от ТАСС.

Президентът възнамерява да „преразгледа“ ограничителните мерки, наложени от предишната администрация по този проект. Прессекретарят на Белия дом Джен Саки каза това на брифинг.

Според нея американските власти възнамеряват също да продължат да обсъждат този проект с европейските партньори.

Украйна

„Американският президент се обади на президента Путин днес следобед, за да обсъди нашето желание да удължим СТАРТ-3 с пет години, да потвърди нашата силна подкрепа за суверенитета на Украйна в лицето на продължаващата руска агресия и да изрази безпокойството си, включително за хакерството на SolarWinds, за намесата в изборите през 2020 г., отравянето на Алексей Навални и отношението към мирни протестиращи от руските сили за сигурност“, каза Саки по време на брифинга за разговора между двамата президенти.

В миналото Русия отричаше обвиненията на САЩ по всички тези въпроси.

СТАРТ-3

Руският президент Владимир Путин и американският президент са се договорили за удължаването на Договора за намаляване на стратегическото въоръжение СТАРТ-3, заяви Кремъл, цитиран от РИА „Новости“.

Кремъл подчерта, че „през следващите дни страните ще завършат всички необходими процедури, за да осигурят по-нататъшното функциониране на този важен международно-правен механизъм за взаимно ограничаване на ракетно-ядрените арсенали“.

Навални

Байдън е изразил загриженост относно „отравянето“ на Алексей Навални, съобщи още Белия дом, информира от своя страна АФП.

Според Саки, Байдън е заявил на Путин и че САЩ подкрепят Украйна срещу руската „агресия“.

Близкият Изток

Американският президент се застъпва за уреждането на палестинско-израелския конфликт въз основа на мирно съжителство на двете държави. Това заяви още прессекретарят на Белия дом.

„Разбира се, президентът продължава да поддържа мнението, че решение на двудържавна основа е единственият изход. Белият дом и неговата администрация продължават да се придържат към тази позиция“, каза тя.

Страните са обсъдили и търговско-икономическото сътрудничество.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!