газов терминал

Над планираните 7 % може да е увеличението на цената на природния газ от 1 февруари. Това стана ясно по време на днешното обществено обсъждане на цените в Комисията  за енергийно и водно регулиране.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов обясни, че причината е по-голямото търсене и значителният скок в цените на синьото гориво на европейските пазари. По думите на Павлов обаче дори и при това положение обаче газът у нас ще се продава с около 15-20 на сто по-евтино.

„Борсовите цени на европейските газови пазари само за периода 1 декември – 27 януари са се покачили с над 45%. На българския пазар „Булгаргаз“ продава на своите клиенти на значително по-ниска цена спрямо европейските пазари като в тази цена са отразени нагнетените количества в „Чирен“ през лятото, цените на „Газпром“ и цените, по които „Булгаргаз“ получава доставките от Азербайджан“, каза Павлов.

Той информира още, че в момента в България също има много високо потребление на природен газ, макар зимата да не е толкова студена.

Цената на природния газ вече се определя всечи месец като в нея влизат тарифите и на европейските газови борси и финалните изчисления за реалния размер на тарифата се определя при калкулиране на данните за целия месец и се одобрява от регулатора на първо число.

На 1 февруари сутринта общественият доставчик ще предостави актуализирано заявление, в което ще бъдат отчетени цените на европейските газови хъбове към последния ден на януари, за да може КЕВР, евентуално, да актуализира решението си.

Окончателното решение за цената на природния газ за следващия месец ще бъде прието на закрито заседание на КЕВР на 1 февруари, от 14.30 часа, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов.

С решение от 1 януари 2021 г. КЕВР утвърди за януари цена в размер на 26,93 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). През декември 2020 г. цената беше 27,70 лв./MWh.

Според направената в началото на януари прогноза цената за март  ще е с  4.5 % по-висока, но по всяка вероятност увеличението и тогава ще е по-голямо.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!