министър мигранти
На снимката: Сръбскитя министър на вътрешните работи Александър Вулин/вдясно/

Сръбският министър на вътрешните работи Александър Вулин отправи тежки обвинения срещу Европейския съюз и заяви, че от България в Сърбия влизат най-много нелегални мигранти.

Бежанската криза уби европейската идея за солидарност. Днес ЕС няма ясна позиция по въпроса какво иска да направи с тези хора. В Сърбия значителен брой мигранти влизат от България. В Република Северна Македония те влизат от Гърция. С една дума – от ЕС през нас отново в ЕС“, каза Вулин в сръбския парламент.

Сърбия не предизвика бежанската криза и тук се задава въпросът, защо хората бягат от Афганистан, Пакистан и други държавн, където ЕС и НАТО инвестираха стотици милиарди за изграждането на демокрация и да решават как хората ще живеят там, подчерта Вулин.

Той заяви, че „Сърбия не може да изпраща армията си по границите, защото такива са европейските правила, а Сърбия върви по европейски път“.

„Когато става въпрос за Ковид-19 Австрия изпрати войската си по границата с Италия. И други държави изпратиха войски по границите си, но това е свещеният европейски егоизъм. Ние не сме член на ЕС. Ние нямаме право да бъдем егоисти. Ние сме длъжни да бъдем щедри и велики, но не и онези, които са част от ЕС“, подчерта Вулин в отговора на депутатското питане.

Вулин хвали Орбан и Вучич

Вулин похвали „унгарската политика, която защитава собствената си култура и земя“.

Сръбският вътрешен министър отново повтори, че Сърбия няма да се превръща в паркинг за мигранти, защото по думите му мигранти и бежанци не е едно и също.

„Най-големи заслуги в борбата срещу Ковид-19 и срещу бежанската криза има президента Александър Вучич. Вучич е единственият свободен лидер на Балканите. Той е единственият, който може да каже истината както на ЕС, така и на собствения си народ. Вучич е велик държавник. Без него няма да може да се води борбата срещу Ковид-19 и да има икономически напредък в Сърбия“, каза още Александър Вулин.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!