Англия разхлабване

„Индипендънт“

Маски за лице може да не са необходими през лятото. Това казва заместник-главният медицински директор на Обединеното кралство Джени Харис, цитирана от „Индипендънт“.

По думите й на хората през летните месеци може да не се налага да носят маски през цялото време. Напълно е възможно обаче носенето им да стане задължително отново през есента и зимата.

Джени Харис каза на брифинг на „Даунинг Стрийт“, че топлите летни месеци са „като цяло много по-безопасен период“.

Тя отговаряше на въпроси дали използването на маски и лични предпазни средства на закрито ще продължи да бъде правило и след 21 юни, когато правителството се надява да премахне всички законови ограничения на социалните контакти.

Харис каза: „Едно от нещата, които знаем, е, че е по-добре да правим нещата навън, а не вътре в помещенията, защото вентилацията е важна“.

„Ел паис“

Испанското правителство обявява пакет от 11 млрд. евро за подпомагане на туристическия сектор, пише „Ел паис“.

Мярката е насочена към подпомагане на „компании, малки и средни предприятия и самостоятелно заети работници“, които са засегнати от икономическите последици от кризата с коронавируса

Помощта беше обявена вчера от испанския премиер Педро Санчес.

„Ние не просто искаме да спасим бизнеса, но и да ги укрепим,“ заяви Санчес в долната камара на парламента на Испания.

Премиерът каза, че пакетът е насочен към подобряване на платежоспособността на затруднените компании. Целта е  да възобновят дейността си, да направят необходимите инвестиции и да наемат служители, необходими за пълно започване на икономическото възстановяване.

Испанският туризъм е най-силно засегнат от пандемията, като ограниченията за пътувания и социални събирания водят до исторически загуби. Санчес каза, че целта е да се помогне на тези сектори, които „са били конкурентни преди пандемията“, но сега са „в трудна ситуация“.

Съобщението идва само няколко седмици, след като вътрешен доклад на Министерството на икономиката посочва, че е необходима пряка помощ за спасяване на компании, по-специално малкия бизнес, който се бори да остане на повърхността поради ограниченията, насочени към ограничаване на разпространението на коронавируса.

„Вашингтон пост“

Новият щам на коронавируса, известен като „калифорнийски“ се е оказал много бързо разпространяващ се  и много по-заразен. Това съобщава в.„Вашингтон пост“. Този вариант на вируса беше открит в Калифорния тази зима и бързо стана доминиращ в  повечето щати.

Властите в САЩ засилват изследванията на коронавируса и са идентифицирали много генетично различни варианти. Все още обаче продължава дебата кои от тези мутации са значими и до каква степен.

Вариантът, идентифициран в Калифорния, се очертава като потенциално първият „отглеждан в домашни условия вариант на безпокойство“ в Съединените щати

Вариантът съдържа мутация, която учените подозират, че повишава способността на вируса да се свързва с човешки рецепторни клетки. Затова се предполага, че е по-трансмисивен т.е по-лесно се предава от човек на човек.

Но данни от други страни сочат, че силно трансмисивните варианти могат да бъдат потиснати чрез интервенции в областта на общественото здраве, като носенето на маски, социалното дистанциране и ограниченията за събиране и чрез разширяване на имунитета чрез кампании за ваксиниране.

 

„Политико”

Данните на милиони хора са изложени на риск, предупреждават източници от „Амазон“. Темата е водеща за авторитетното брюкселско издание „Политико“.

Източниците на изданието твърдят, че са били принудени да напуснат компанията, след като са сигнализирали за проблеми със сигурността на данните на гиганта за електронна търговия.

„Амазон“ натрупва огромно количество данни, тъй като онлайн търговецът навлиза във все повече области от живота ни. Но според запознати усилията на компанията да защити информацията, която събира, са недостатъчни. Те предупреждават, че недостатъците на сигурността на компанията излагат информацията за потребителите на потенциални пробиви, кражби и експлоатация.

Предупрежденията за неспазване на поверителността и на изискванията идват от трима бивши служители по информационна сигурност на високо ниво. Единият е бил базиран в ЕС и двама във САЩ. Пред „Политико“ те разказват, че многократно са се опитвали да предупреждават висшето ръководство в щаба на компанията в Сиатъл, но без успех.

Базираният в ЕС служител вече търси правата си чрез европейски съдилища, след като е бил уволнен. И тримата са пожелали анонимност. Според „Политико“ техните разкази обрисуват каква е картината на корпоративна култура в „Амазон“. Изводът е, че се дава приоритет на печалбата и икономическия растеж на компанията за сметка на сигурността на информацията на клиентите, спазването на правилата, предназначени да защитят тези данни .

Говорител на Amazon заяви, че поддържането на доверието на клиентите чрез защита на тяхната неприкосновеност и осигуряване на сигурността на техните данни е „дългогодишен основен приоритет“ за компанията.

Според компанията тримата служители търсели „професионално отмъщение“ заради уволнението им.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук