Анулиране на чартъри, карантина, региони включени в черен списък, 361 активни огнища на коронавирус в Испания, всичко това има много висока цена за страната. Туристическият сектор е в агония. Не бива да се забравя, че туризмът представлява почти 13% от БВП. Миналата година Испания е приела 84 милиона чуждестранни туристи.

Повече от милион работни места са загубени

Данните са катастрофални: според Националния статистически институт през второто тримесечие на тази година са загубени повече от милион работни места, предимно в сектора на услугите.

Опитите на испанското правителство да представи като „сигурна“ страната не дават резултат, беше съобщението от говорителя на министъра на финансите Мария Хесус Монтеро : „Ние сме несравнима дестинация не само в културно отношение, историческо наследство и гастрономия, но и безопасна, тъй като сме подготвени и адекватни на борбата с коронавируса и неговите огнища. „

Карантина за испанците, пътуващи към Великобритания

14-дневната карантина, обявена от правителството на Лондон за пътници, пристигащи в Обединеното кралство от Испания, предизвика вълна от анулации на Балеарските острови, според Мария Фронтера, президент на бизнес федерацията на хотелериете в Майорка: “ Тази ситуация доведе до вълна от анулации, която ще продължи. Всички резервации, направени от британския пазар през следващите няколко седмици ще бъдат спрени и ще видим какво ще се случи „.

Британската препоръка да не се пътува до Испания може да означава загуби от около 8 700 милиарда евро и унищожаване на хиляди работни места.

„Проблемът, че тук, на Балеарските острови, данните са много по-добри дори отколкото във Великобритания, така че, би трябвало да е обратното – Испания да иска туристите да са под карантина“, казва Хайме Жирабер, сервитьор в ресторант в Майорка.

„Ако знаех, че трябва да прекарам две седмици без да правя нищо, за да изкарам четири дни тук, вероятно нямаше да дойда“, казва Луис Пърт, британски турист.

Освен Великобритания, Белгия, Холандия, Германия, Норвегия, Ирландия и Франция препоръчват техните граждани да не пътуват до Испания, включително и островите, където броят за заразени е много малък.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!