ЕС ваксиниране

Болници спират масовата имунизация, заради липсата на ваксини. Тази сутрин от Военномедицинска академия се наложи  да прекратят свободното поставяне на ваксини. По-късно масовото ваксиниране спря и в болница „Света Анна“ в столицата.Още вчера стана ясно, че количествата от препаратите са пред изчерпване. Проблеми бяха регистрирани в цялата страна.

Междувременно през последното денонощие ваксинирането отбеляза абсолютен рекорд у нас от старта на кампанията. Данните в Единния информационен портал показаха, че са поставени над 20 хиляди дози.

Поставянето на ваксини във ВМА продължава според фазите на държавния план. В съобщение във Фейсбук от болницата заявяват, че временно се преустановява имунизацията по т. нар. „Зелени коридори“ поради изчерпване на наличните количества ваксини. Продължава ваксинирането по отделните фази, съгласно Националния ваксинационен план и поставянето на втора доза на направените до момента имунизации“.

 

За проблема на болниците с ваксините стана ясно още вчера. Столичната болница „Иван Рилски“ спря имунизацията в денонощния си кабинет. Лични лекари в страната също се оплакват от недостиг на дози. С новоразкритите пунктове за ваксиниране, страната вече разполага с 352-а.

От Здравното министерство признаха, че са притеснени от ситуацията с намалените доставки на „Астра Зенека“. Именно от тях страната ни е поръчала най-много дози. В момента здравните власти преговарят с компанията, но решение на казуса на този етап няма.

От министерството изпратиха и писмо до компанията, в което настояват още днес да получим 52 000 дози от ваксината на „Астра Зенека“, като страната ни може осигури въздушен транспорт за целта. От писмото става ясно, че на 1 март България вероятно ще получи малко над 1/3 от договорените иначе 142 000 дози.

Междувременно тази сутрин у нас пристигнаха 12 000 дози от ваксината срещу Covid-19 на „Модерна“. Това е четвъртата доставка от този препарат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук