Опашка за ваксини
Опашка за ваксини пред РЗИ - Благоевград

Масовата ваксинация в страната продължава. Тя започна в петък, когато беше разрешено на всички желаещи да получат ваксина срещу коронавируса. През последните 3 дни в цялата страна хората се наредиха на опашки, за да дочакат своя ред за получаване на ваксината.

Засега във ваксинационните центрове се предлага единствено ваксината на АстраЗенека, но след като доставките станат регулярни и има достатъчно количество, управляващите обещаха да се предлагат ваксинните „Файзър“ и „Модерна“, а също така и „Янсен“, която обаче все още не е одобрена.

След като днес заработиха редица нови ваксинационни центрове в областните градове и някои общини, по нареждане на министъра на здравеопазването беше отворен и първият център, който ще работи 24 часа в денонощието.

Очаквам ваксините да стигнат, тъй като през месец март очакваме половин милион дози от всички ваксини. Аз лично очаквам да получим и дози от „Янсен“, за която в момента тече процедура по одобрение“, коментира днес доц. Ангел Кунчев.

Той коментира нежеланите реакции след ваксинация. По думите му, в момента има регистрирани 153 случая на такива.

„Най-често срещани са леки признаци на грип, което е показател, че имунната система работи, реагира и изработва антитела“, обясни той. И допълни, че дори не може да нарече подобна реакция „нежелана“, тъй като тя показва, че ваксината действа.

При поставени над 100 000 ваксини засега има само един случай на алергична реакция. Той е овладян още в медицинския кабинет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук